Video

Ontmanteling van vliegtuigbommen op vliegbasis Volkel gelukt

14 mei 2014 om 12:36 • Aangepast 22 november 2020 om 00:32
nl
Op de hoofdbaan van vliegbasis Volkel zijn woensdag vijf vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Vanaf halfelf werden de twee Britse vijfhonderdponders en drie Amerikaanse duizendponders onschadelijk gemaakt.
Profielfoto van
Geschreven door

De ruimingswerkzaamheden namen enkele uren in beslag. De bommen werden niet tot ontploffing gebracht. In plaats daarvan werden enkel de ontstekers van de bommen uitgeschakeld. Er was geen gevaar voor de omgeving, want de bommen werden afgeschermd met containers en zandheuvels.

'Niet zo raar'De bommen kwamen tevoorschijn toen de grond onder een landingsbaan werd onderzocht. Gerrit van Elburg was één van de beheerders van de Traditiekamer, een museum dat de geschiedenis van vliegbasis Volkel toont. Volgens hem is het niet zo raar dat er bommen zijn aangetroffen.
"Er zijn er destijds veel op de vliegbasis naar beneden gekomen. Op 3 september 1944 is er bijvoorbeeld een heel groot bombardement geweest", zegt Van Elburg. "De puin die op de basis overbleef, zoals kapotte vliegtuigen of bommen, werden in gaten naast de baan geschoven. Zo was de vliegbasis snel weer gereed."

Wachten op privacy instellingen...

Meer bommen?Het is dus goed mogelijk dat er meer bommen onder de banen van vliegbasis Volkel verborgen gaan. Ook Van Elburg sluit dat niet uit. Toch betekent dat niet per se dat de dagen van de basis geteld zijn, zegt hij. "Zolang je die ontsteker maar met rust laat, gaan die bommen niet af. Dat zie je nu ook: die bommen lagen er al zeventig jaar."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.