Video

Docenten MBO donderdag in staking, ook ROC de Leijgraaf doet mee

14 mei 2014 om 15:51 • Aangepast 24 april 2020 om 12:49
nl
Het rommelt binnen het Middelbaar Beroeps Onderwijs. Leraren klagen dat zij steeds meer taken krijgen. Ook vinden ze dat er te veel flexcontracten zijn. Daardoor gaat volgens hen de kwaliteit van het onderwijs achteruit. Donderdag wordt er gestaakt en gedemonstreerd voor een betere CAO. Ook op ROC de Leijgraaf in Veghel leggen docenten het werk neer.
Geschreven door

Onvrede onder de docenten in het Middelbaar Beroepsonderwijs. Dat komt vooral omdat jonge leerkrachten geen vaste contracten meer krijgen. En de werkdruk is behoorlijk toegenomen.
Er is steeds meer papierwerk en er zijn extra taken. "Nou, er is gewoon veel wantrouwen", zegt Henk Engelmoer, docent Commerciële Vorming van ROC de Leijgraaf. "Je moet alles verantwoorden. Daardoor ben je heel wat etra uren kwijt aan administratieve taken, terwijl je eigenlijk bezig wilt zijn met je kerntaak: goed onderwijs geven."
WerkdrukHet schoolbestuur van ROC de Leijgraaf erkent de problemen. Ze ziet ook dat de werkdruk is toegenomen. "Dat is iets wat wij eigenlijk ook niet willen", zegt Karin Visser, lid van het College van Bestuur. "Het komt vooral omdat het Ministerie van Onderwijs eist dat wij aan steeds meer regels voldoen. Wij zien dat ook graag anders."
De flexibele contracten zijn de docenten eveneens 'n doorn in het oog. Lorenzo Westreenen is nu twee jaar docent, maar hij moet aan het eind van het schooljaar weg. "Het flexibele werken is helemaal in. Ik krijg dus geen vast contract, het houdt op voor me. Helaas, want ik vind het een geweldig beroep en ze zijn hier zeer over me te spreken. Vraag is of ik op een andere school aan de slag kan. Door het beleid worden de kansen steeds kleiner."
SalarisverhogingEn daarom wordt er donderdag gestaakt. Ook voor drie procent salarisverhoging. De ontevreden mbo-leraren gaan in Amsterdam demonstreren. Vanuit Veghel doen ze ook mee, met een man of veertig. En de leerlingen? Die hebben andere zaken aan hun hoofd. Ze zijn niet met de staking bezig. "Ik wist geeneens dat er gestaakt wordt", zegt een leerling. "Het boeit me ook niet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.