Philip Morris niet akkoord met eisen van vakbonden voor hogere ontslagvergoeding voor medewerkers - Omroep Brabant

Philip Morris niet akkoord met eisen van vakbonden voor hogere ontslagvergoeding voor medewerkers

15 mei 2014 om 09:27 • Aangepast 24 april 2020 om 12:51
nl
Philip Morris gaat niet akkoord met de eisen van de vakbonden voor een extra hoge ontslagvergoeding voor het personeel van de tabaksfabriek in Bergen Op Zoom. "De tegenvoorstellen van de vakbonden voor een sociaal plan maken de voortgang van de onderhandelingen moeilijk", zei de sigarettenproducent woensdagavond laat.
Geschreven door

Eerder deze maand stelde Philip Morris onder meer voor om gedupeerde werknemers volgens de zogeheten oude kantonrechtersformule te compenseren. Dat betekent dat de ontslagvergoeding voor de betreffende medewerkers zo'n dertig procent hoger uitvalt dan via de huidige gangbare rekenmethode.
Extra vergoedingDaarnaast krijgen medewerkers die langer zonder baan blijven, een extra vergoeding die kan oplopen tot 35 procent van het bruto jaarsalaris.
De vakbonden vinden dit onvoldoende en eisen een extra verhoging van de correctiefactor in de oude kantonrechtersformule tot 1,7, aangevuld met een extra jaarsalaris per medewerker. Dit zou overeenkomen op een correctiefactor van bijna 2,2.
'Beste sociaal plan ooit'Philip Morris zegt te begrijpen dat sluiting van de fabriek zware gevolgen heeft voor de medewerkers, maar wijst er ook op dat het voorstel van het bedrijf 'zich kan meten met de beste sociale plannen die ooit in Nederland zijn afgesloten'. De onderneming gaat de voorstellen en verzoeken van de vakbonden nu 'nauwkeurig'' bekijken'. De onderhandelingen worden volgende week dinsdag voortgezet.
FNV laat weten later op de dag met een reactie te komen. De vakbond wil nog geen inhoudelijk commentaar geven.
Sluiting 1 oktoberPhilip Morris sluit de fabriek in Bergen op Zoom per 1 oktober. Hierdoor verliezen ruim twaalfhonderd werknemers hun baan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.