Europees Hof tikt Nederland op vingers vanwege verbreding A2 Vught

15 mei 2014 om 13:48
nl
Nederland is niet goed te werk gegaan bij de verbreding van de A2 bij Vught. Dat laat het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag weten.
Geschreven door

Volgens het Europees Hof van Justitie heeft de uitbreiding van de A2 bij Vught duidelijke negatieve gevolgen voor de beschermde natuur in de omgeving. Het Hof wijst op de uitdroging en verzuring van de bodem door stikstof.
Natuurcompensatie zegt nog nietsDe regering heeft op voorhand voor natuurcompensatie gezorgd, maar dat zegt volgens het Hof niets omdat de eventuele positieve gevolgen van natuurcompensatie onzeker zijn.
De uitspraak van het Europees Hof komt overeen met het standpunt van Eleanor Sharpston. Zij is de hoogste adviseur van het Europees Hof van Justitie.
'Uiterste uitzondering'"De procedure van Nederland was te kort door de bocht", legt Stefaan van der Jeugt van het Europees Hof uit. Hij benadrukt dat er van Europa helemaal niet ingegrepen mag worden in beschermde natuurgebieden. "Pas als uiterste uitzondering, als er écht geen andere opties zijn."
Dat de Nederlandse regering op voorhand al aangaf de negatieve gevolgen met nieuwe natuur te compenseren, is volgens het Hof wat te simpel gesteld. "Je moet goed kijken naar alternatieven."
Raad van StateDe Raad van State gaat nu verder met deze zaak. De behandeling van de zaak was in afwachting van het antwoord van het Hof geschorst. De Raad van State kan beslissen het besluit om de A2 te verbreden te vernietigen.
In het ergste geval bepaalt de rechter dat de voltooide derde rijstrook dicht moet, zo voorspelde de gemeente Vught toen het advies bekend werd. Een officiële reactie op de uitspraak van het Hof is in de maak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.