Video

NVWA controleert Berlicumse kamelenhouder vanwege gevaarlijk MERS-virus

15 mei 2014 om 19:08
nl
Kamelenhouder Frank Smits uit Berlicum heeft vanwege de uitbraak van het gevaarlijke MERS-virus donderdagochtend bezoek gehad van een controleur van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
Geschreven door

De grootste kamelenhouder van Nederland heeft dat donderdag gemeld. Kamelen kunnen het virus hebben en waarschijnlijk overdragen aan mensen. Frank Smits begon in 2006 met een kamelenmelkerij. Inmiddels heeft hij 85 kamelen.
Controleren op virussenHet bedrijf is ook open voor publiek. Smits zegt dat hij sinds de uitbraak van de ziekte in het Midden-Oosten wel vragen krijgt van bezoekers. De NVWA wilde volgens hem de herkomst van de kamelen controleren en kijken of ze gezond zijn.
De kamelen komen allemaal uit Europa (Spanje) en ze mankeren niks, zegt Smits. Bezoek blijft welkom. Ook de kamelenmelk die hij produceert is veilig en juist hartstikke gezond, benadrukt hij.
Twee besmettingenEen tweede Nederlandse patiënt is besmet met het gevaarlijke MERS-coronavirus. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag gemeld. De vrouw is familie van de man bij wie woensdag die diagnose is gesteld. Het gaat niet om een echtpaar.     De vrouw komt uit de omgeving van Zwolle. Ze is opgenomen in het Isala-ziekenhuis in de Overijsselse hoofdstad en wordt in strikte isolatie verpleegd. Haar gezondheidstoestand is stabiel. De besmette man ligt in een ziekenhuis in Den Haag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.