Seks met patiënte: Brabantse huisarts voor het leven geschorst

15 mei 2014 om 19:56
nl
De Brabantse huisarts die tot twee keer toe een seksuele relatie aanging met een patiënte, mag nooit meer in de gezondheidszorg aan het werk. Hij moet worden geschrapt uit het BIG-register, waar alle artsen in geregistreerd staan.
Geschreven door

Dat heeft het Medisch Tuchtcollege in Den Haag donderdag bepaald. Eerder al was het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven tot de zeer opvallende uitspraak gekomen dat de huisarts geen vrouwen meer mocht behandelen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de huisarts gingen in beroep tegen deze uitspraak. Beiden waren het erover eens dat deze maatregel niet houdbaar is voor een huisarts, zowel op principiële als praktische gronden. 
Onderzocht door psychiaterDe huisarts had ervoor gepleit weer aan het werk te mogen, hij had beterschap beloofd. In hoger beroep is daar nu een duidelijke streep door gehaald. Om de kans op herhaling in te schatten, is de arts onderzocht door een psychiater.
Die kwam tot de slotsom dat er een zeker gevaar bestaat dat de betrokken arts opnieuw in de fout gaat, vooral bij langer durende contacten met patiënten. Rationeel is de huisarts waarschijnlijk wel in staat herhaling te voorkomen, in emotioneel opzicht is dat echter de vraag, stelt de tuchtrechter, die vindt dat ieder risico moet worden uitgesloten.
'Ik mis je'De patiënte was van juni 2010 tot mei 2012 onder behandeling bij de huisarts. Volgens het tuchtcollege ontstond er in die jaren een persoonlijke relatie tussen de twee.
In februari 2012 hebben ze ook seks gehad. Er waren intieme mailwisselingen tussen huisarts en patiënte. Zo stuurde de huisarts het bericht 'Ik mis je' naar de patiënt.
Ivo Sindram, advocaat van de huisarts, kon donderdag nog geen reactie geven op de uitspraak. Hij wil eerst de exacte motivering van het tuchtcollege bestuderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.