Provincie legt 25 miljoen opzij in fonds voor kunst en cultuur

15 mei 2014 om 18:03
nl
De provincie Brabant wil 25 miljoen euro stoppen in het Brabant-C fonds, het potje waarmee de provincie initiatieven op het gebied van kunst en cultuur gaat steunen. Dat de provincie met zo'n fonds zou komen, was al een poosje bekend. Het bedrag dat ermee gemoeid is, was tot nu toe onduidelijk.
Geschreven door

Meteen nadat Leeuwarden de race om de titel 'Culturele Hoofdstad van Europa 2018' had gewonnen, is in Brabant de discussie begonnen hoe deze provincie dan de culturele ambities waar zou moeten maken.
Al een poosje zijn veel mensen het er over eens dat het culturele niveau van de provincie achterblijft bij de economische status. Meedoen aan de race om de titel 'Culturele Hoofdstad 2018' was een van de mogelijkheden daar wat aan te doen.
Eerste storting De provincie had 45 miljoen klaar staan voor het moment dat Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018 zou worden. Vanaf het moment dat de titel aan de provincie voorbijging, was de vraag wat er dan met dit geld zou gebeuren. In een voorstel voor provinciale staten voor het Brabant-C fonds komt op die vraag nu een antwoord.
25 miljoen wordt in het kunst- en cultuurfonds gestoken. In een persbericht wordt dat 'een eerste storting' genoemd. Het plan voor het nieuwe fonds staat op de agenda van de Provinciale Statenvergadering op 4 juli.
Andere manier aan geld zien te komenHet Brabant-C fonds zal nooit meer dan een derde van de kosten betalen. Organisaties of bedrijven die om geld uit het fonds vragen, moeten ook op andere manieren aan geld zien te komen.
In het donderdag verschenen stuk verwoordt de provincie nadrukkelijk de ambitie om niet alleen economisch maar ook cultureel de tweede regio van Nederland te worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.