Video

Polsbandjes voor stappers die alcohol willen drinken op Stratumseind in Eindhoven

16 mei 2014 om 01:20 • Aangepast 24 april 2020 om 12:54
nl
In Eindhoven is donderdagavond een nieuwe systeem gepresenteerd waarmee stappers makkelijker kunnen laten zien dat ze achttien jaar of ouder zijn. Door de verhoging van de alcoholleeftijd wordt in uitgaansgebebieden strenger gecontroleerd op identiteitskaarten. Het gevolg: ellenlange rijen en irritatie bij de stappers. De SwipID moet dit stoppen.
Geschreven door

Stappers konden donderdagavond voor het eerst hun eigen bandje ophalen. Het polsbandje bevat een geïntegreerde chip. Wanneer de drager de SwipID langs een scanner haalt, is meteen te zien of de stapper ouder is dan achttien. Een foto op een scherm laat zien of de drager van het bandje ook de eigenaar is.
'Lelijk ding'De eerste twee stapper die het bandje komen halen, vinden het een handig ding. "Het is veel makkelijker dan telkens je ID laten zien." Maar mooi vinden ze het bandje niet. "Nee, het is een lelijk ding. Zodra ik binnen ben, verstop ik hem onder mijn bloes."
Jongeren die het bandje niet hebben gehaald zien het systeem niet zo zitten. "Of je nu in de rij staat om je ID te laten zien of om je bandje te scannen, tja dat lijkt me niet uitmaken. Ik kan dus net zo goed mijn ID meenemen." Volgens een ander kan je er makkelijk mee frauderen. "Je kan het bandje makkelijk afdoen. Als je eenmaal binnen bent geef je hem aan iemand die zestien is en dan kan gewoon bier bestellen. Dat is toch dom?"
Speciale chipVolgens initiatiefnemer Tom van Brussel is er moeilijk mee te frauderen. "De chip is alleen door onze apparatuur te lezen en als je scant komt er ook een foto in beeld die je niet zelf kunt veranderen. Fraude kan haast niet meer."
Zo'n dertig kroegen aan het Stratumseind doen mee met de SwipeID. Er hebben zich inmiddels zo'n 3300 jongeren aangemeld voor een bandje.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.