Video

Q-koortspatiëntenvereniging Q-uestion gaat Nederlandse staat aanklagen

16 mei 2014 om 02:48
nl
De belangenvereniging Q-uestion gaat de Nederlandse staat aanklagen. Michel van den Berg, voorzitter van de vereniging van Q-koortspatiënten, heeft dit desgevraagd laten weten aan Omroep Brabant. In juni zal de aanklacht worden ingediend.
Geschreven door

Volgens de vereniging is de Nederlandse staat in gebreke gebleven. Er is wel tien miljoen beschikbaar gesteld in de vorm van een fonds. Acht miljoen euro gaat naar therapie voor Q-koortspatiënten, twee miljoen euro is besteed aan onderzoek naar de ziekte. Volgens Q-uestion is dit te weinig.
Gezamenlijke aanklachtHonderden Q-koortspatiënten gaan de overheid gezamenlijk aanklagen. De aanklacht bestaat uit drie hoofdpunten. Ten eerste zouden de Q-koortspatiënten destijds niet goed zijn geïnformeerd. Ten tweede zou de privacy van de boeren zwaarder hebben gewogen dan de gezondheid van de mensen. Ten derde zouden ze meer vergoedingen eisen, dan de acht miljoen die er nu beschikbaar voor is gesteld.
In totaal zouden zo'n 1100 mensen kampen met de naweeën van de ziekte, zoals zieken en nabestaanden. Die krijgen vooralsnog helemaal niets, aldus Q-uestion.
'Overheid greep te laat in'Q-koortsslachtoffer Bert Brunninkhuis schoof donderdagavond aan bij Eva Jinek in Eén op Eén. Daar vertelde hij over de gevolgen van Q-koorts. Ruim vijf jaar werd hij besmet met de ziekte toen hij vanuit Den Bosch naar Helvoirt fietste om asperges te kopen. Hij kampt nog steeds met de gevolgen van de ziekte.
Volgens Brunninkhuis greep de overheid te laat in en wilde deze niet vertellen welke bedrijven precies besmet zijn geweest met Q-koorts. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.