Misbruik binnen katholieke kerk kan ook na 1 juli nog gemeld worden

16 mei 2014 om 12:43
nl
Het melden van seksueel misbruik in de katholieke kerk blijft ook na 1 juli mogelijk. Vanaf die datum behandelt de klachtencommissie alleen nog zaken die nog niet verjaard zijn en tegen mensen die nog in leven zijn.     
Geschreven door

Dit liet de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland vrijdagochtend weten in reactie op de wens van de organisatie van misbruikslachtoffers Klokk om melden langer mogelijk te maken.
Tijdig meldenDe bisschoppen praten maandag met de voorzitter van Klokk.     Volgens de bisschoppen is vorig jaar samen met Klokk afgesproken om vanaf 1 juli te stoppen met het behandelen van verjaarde klachten en klachten tegen overleden religieuzen. Vanaf november werden slachtoffers opgeroepen zich tijdig te melden.     
Financieel zwaar weerDe commisie Deetman, die onderzoek deed naar het seksueel misbruik binnen de kerk, is minstens zestig mogelijke daders van seksueel misbruik op het spoor gekomen bij de Brabantse bisdommen. Het gaat om zeker 35 geestelijken in het bisdom Den Bosch en 25 in bisdom Breda. In bijna alle gevallen zijn het priesters, die hun handen niet thuis konden houden.
Het seksueel-misbruikschandaal heeft het bisdom in Den Bosch tot nu toe meer dan 1,8 miljoen euro gekost. Ook het bisdom Breda verkeert in financieel zwaar weer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.