Politiewagen herkent kentekenplaten van duizend mensen met openstaande boetes en straffen

16 mei 2014 om 13:49
nl
Dankzij speciale apparatuur heeft een politieauto in de regio Tilburg in een jaar tijd 1005 mensen opgespoord die nog werden gezocht vanwege openstaande gevangenisstraffen, geldboetes en belastingschuld. Zo werd onder meer voor 145.000 euro aan boetes en 66.000 euro aan belastingschuld geïnd.
Geschreven door

De opvallende politiewagen rijdt sinds maart 2013 met zogeheten ANPR-apparatuur. ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. De wagen rijdt in Tilburg, maar ook in onder meer Gilze en Rijen, Dongen, Waalwijk, Hilvarenbeek en Goirle.
Camera scant kentekensHet gaat om een wagen van de noodhulp die dag en nacht wordt ingezet door de politie. De ANPR-apparatuur in de wagen kan daarom dus ook 24 uur per dag, 7 dagen per week worden ingezet.
Een camera in de wagen maakt scans van de kentekens van passerende auto's en vergelijkt de informatie met een databank. Bij een treffer wordt de wagen, indien mogelijk, gecontroleerd.
Acties tegen woninginbrakenDe politie gebruikt de wagen ook bij acties tegen woninginbraken, straatroven en overvallen. Mensen die voor dit soort delicten zijn opgepakt, worden door de apparatuur meteen herkend waarna de politie de auto's en de mensen kan controleren.
Volgens Dirk Schouten. Hoofd Operatiën van de politie Zeeland-West-Brabant is het mooie dat de politie continu kan controleren met de apparatuur. "Het levert ons naast het gewone politiewerk veel bijvangsten op."
Een greep uit de 'vangst' van de ANPR-wagen:

  • 101 voertuigen overgedragen aan de Belastingdienst.
  • 16 rijbewijzen ingevorderd.
  • 9 personen werden aangehouden omdat zij een celstraf hadden openstaan. Het ging om straffen tussen de 7 tot 135 dagen.
  • 10 personen werden vastgezet omdat zij nog openstaande boetes hadden.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.