Vakbonden: acties Tetra Pak Moerdijk opgeschort

19 mei 2014 om 01:54 • Aangepast 24 april 2020 om 12:55
nl
De medewerkers van verpakkingsfabriek Tetra Pak in Moerdijk hebben de geplande acties voor maandag afgeblazen. Dat hebben vertegenwoordigers van de vakbonden aan Omroep Brabant laten weten. De werknemers hebben de afgelopen weken al vaker gestaakt.
Geschreven door

De actie was vrijdag aangekondigd, maar zondag spraken FNV Kiem, CNV Vakmensen en de directie van Tetra Pak alsnog af om maandag opnieuw in overleg te gaan over het sociaal plan.
De Zweedse multinational Tetra Pak is wereldmarktleider in kartonnen verpakkingen. Het bedrijf wil de fabriek in Moerdijk eind dit jaar sluiten. De productie moet worden verplaatst naar fabrieken in Duitsland, Spanje en Servië, waar goedkoper kan worden gewerkt. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen minder fabrieken nodig, doordat de vraag naar kartonnen drinkverpakkingen daalt.
Onenigheid over sociaal planDoor de sluiting gaan 215 banen verloren. De vakbonden en het bedrijf worden het niet eens over het sociaal plan. Zo zou de ontslagvergoeding te laag zijn. Met het aanbod van Tetra Pak kunnen werknemers tot 20.000 euro minder ontslagvergoeding krijgen, zegt de FNV.
De vakbonden hadden Tetra Pak een paar keer een ultimatum gesteld. Het bedrijf draaide vrijdag de rollen om: de bonden kregen tot dinsdag 19.00 uur de tijd om het sociaal plan goed te keuren. "Als ze niet voor die tijd bij ons terugkomen met een positief resultaat, zullen wij ons over onze vervolgstappen moeten beraden'', verklaarde het bedrijf vrijdag. Een woordvoerster wilde niet zeggen welke vervolgstappen het bedrijf overweegt.
'Onvoldoende zekerheid'  Vakbonden CNV Vakmensen en FNV Kiem lieten vrijdag nog weten vast te houden aan de eigen eisen. "Onze leden hebben het eindbod van Tetra Pak unaniem afgewezen'', zegt FNV-bestuurder Frans de Haan. Hij vindt dat het huidige voorstel onder meer niet voldoende zekerheid biedt dat oudere werknemers die hun baan verliezen, na hun ontslag nog wel voldoende pensioen kunnen opbouwen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.