Video

Kapot gaan in de Tongelreep: Mentale training brengt soldaten aan de rand van meters diepe afgrond

16 mei 2014 om 20:45 • Aangepast 24 april 2020 om 12:55
nl
Een bijna alles overheersende angst. Alles in je lichaam zegt dat je het niet moet doen. En toch, op een enkeling na, werd die alles overheersende angst door de meeste militairen opzij gezet. In vakjargon heet het kerels die hun 'grenzen verleggen': Kapot gaan in de Tongelreep.
Geschreven door

Tijdens een twee dagen durende mentale militaire training kwamen de mannen van het tweede peloton 412 Pantsergeniecompagnie uit Oirschot plotseling ook in de Tongelreep terecht. In het Pieter van den Hoogenband zwemstadion stond de enorme duiktoren 'uitnodigend' op ze te wachten voor een sprong van tien meter hoogte.
Een niet dagelijkse activiteit waarbij het overwinnen van persoonlijke militaire grenzen voorop stond.
Als Patty Brard het kan... De duiktoren in Eindhoven is wereldberoemd geworden door de doodsmak die Patty Brard maakte tijdens de eerste editie van Sterren Springen. De militairen gaan echter een stukje hoger dan de diva.
"De man komt tegen z'n eigen grenzen aan, daar gaan we een stapje overheen. Vervolgens geeft hij een nieuwe grens aan en ook daar gaan we dan weer een stapje overheen," zegt luitenant Bram Baars. "Zo proberen we kerels voor te bereiden op mogelijke taken in de toekomst."
Omgekomen collegaDe genisten zijn de hele week al in training. Ze hebben onder andere searchopdrachten in Budel en natuurlijk ook de nodige kilometers te voet afgelegd worden. Maar ook hebben ze stilgestaan bij omgekomen collega's. 
Er was een bezinningsmoment bij de Martijn Rosier-brug in Budel. Sergeant 1e klasse Rosier was groepscommandant van 111 Pantsergeniecompagnie. Hij sneuvelde op 26 augustus 2007 in Uruzgan door een aanslag met een geïmproviseerd explosief, een zogenoemde IED-strike.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.