Dorp Moerdijk ondanks zware industrie leefbaar in de toekomst? Dinsdag weten we meer

16 mei 2014 om 19:15
nl
In welke vorm de kern Moerdijk blijft bestaan, wordt dinsdag duidelijk. Dan presenteert de provincie, samen met de gemeente en het havenschap een maatregelenpakket voor het dorp en wordt duidelijk hoe de industrie in het havengebied eruit gaat zien. Het plan moet bewoners zien te overtuigen dat het dorp, ondanks het aanzienlijke industriegebied, leefbaar blijft.
Geschreven door

Of de bewoners blij zijn met de vorm die is gekozen, is afwachten.
Kijken in de ziel"Ik kan niet kijken in de zieltjes van de bewoners", zegt Peter Stehouwer van belangengroep KernWaarde. Hij wil inhoudelijk nog niets over de plannen kwijt. "We hebben ze onder embargo mogen inzien en ik kan er daarom niets over zeggen. Eerst willen we onze achterban, de bewoners van Moerdijk, inlichten."
Bij het opstellen van de plannen is in ieder geval de kritiek van de bewoners over de leefbaarheid van het dorp meegenomen.
"Op het conceptplan voor het havengebied kwam veel kritiek uit het dorp. Daar hebben we naar geluisterd en nu ligt er een nieuw plan. De gemeenteraad en Provinciale Staten moeten daar in juli nog mee instemmen", zo legt een woordvoerster van de gemeente uit.
Voortbestaan in twijfelDe discussie over het havengebied loopt al lang. Een commissie onder leiding van voormalig minister Ed Nijpels boog zich in 2013 over het conceptplan voor de industrie getiteld 'Port of Moerdijk 2030'.
De commissie concludeerde dat de economische ontwikkelingen een enorme invloed gaan hebben voor de leefbaarheid in het dorp. Die zou zodanig zijn dat de commissie twijfelde aan het voortbestaan van het dorp. Dat maakte veel los bij de inwoners van de kern.
Vertrouwen Uit enquêtes gehouden door Omroep Brabant en de gemeente zelf bleek dat meer dan de helft het dorp wilde verlaten. Toch is behoud van de kern altijd het uitgangspunt gebleven van het gemeentebestuur.
Ook de plannen die dinsdag gepresenteerd worden, gaan dus nog steeds uit van behoud van het dorp. Maar of de gemeente dankzij de nieuwe plannen het vertrouwen van de dorpsbewoners weer terugwint, merken we komende week.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.