Video

Dreiging afrekening Valkenswaard: politie mag preventief fouilleren in centrum

16 mei 2014 om 22:42 • Aangepast 22 november 2020 om 00:29
nl
Burgemeester Anton Ederveen heeft vrijdag een gedeelte van het centrum van Valkenswaard tijdelijk aangewezen als veiligheidsrisicogebied vanwege het gevaar voor een mogelijke afrekening. Twee personen hebben een gebiedsontzegging gekregen. Het Openbaar Ministerie heeft de politie de bevoegdheid gegeven om prevententief te fouilleren in dit gebied.
Profielfoto van
Geschreven door

Het besluit trad in werking op vrijdag 16 mei om 18.00 uur en geldt tot zaterdag 17 mei 06.00 uur voor een gedeelte van het centrum van Valkenswaard, waaronder de Markt, de Eindhovenseweg (gedeeltelijk) en de Leenderweg (gedeeltelijk).
'Mogelijke afrekening'Burgemeester Ederveen heeft dit besluit genomen op basis van een bestuurlijke rapportage die hij vrijdag ontving van de politie. Hierin is sprake van 'een ernstige vrees voor het ontstaan van een verstoring van de openbare orde'. Meer concreet gaat het om vrees voor een vergeldingsactie met (vuur)wapens die plaats zou kunnen vinden in het aangewezen gebied.

Wachten op privacy instellingen...

Onder 'ernstige verstoring' wordt in dit verband verstaan, aldus het aanwijzingsbesluit: "Er is vrees dat er een afrekening met (vuur)wapens plaatsvindt in de openbare ruimte of een voor het publiek toegankelijke ruimte en daardoor het openbare leven in Valkenswaard in ernstige mate zal worden verstoord."

Wachten op privacy instellingen...


Feest bij bowlingcentrum ValkenswaardBij Partycentrum Bowling Valkenswaard aan de Peperstraat stonden vrijdagavond vier agenten voor de deur. Binnen zou een familiefeest aan de gang zijn. Waarom de bowling extra wordt bewaakt, is nog niet duidelijk.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

'Risicogebied'Uit zorg voor de openbare orde en veiligheid in het centrum, besloot de burgemeester dit veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. “Zoals altijd staat voor mij de veiligheid van onze inwoners voorop”, aldus burgemeester Ederveen.
Waarom de twee personen precies een gebiedsontzegging hebben gekregen, kan de politie niet zeggen. De politie zal vrijdagavond en -nacht met tientallen agenten gaan fouilleren in Valkenswaard. Het Openbaar Ministerie wil niets zeggen over de dreiging.

Wachten op privacy instellingen...

Het veiligheidsrisicogebied:Het gebied omsloten door Antwerpsebaan, Emmalaan, Wilhelminapark, Margietstraat, Bochtakker, Heistraat, Heiakker, Stakenborgakker, Europalaan, Valkeniersstraat, Carolusdreef, Waalreseweg, Kerkhofstraat, Nieuwe Waalreseweg, Vasco da Gamastraat, Amundsenstraat, Kromstraat, Dommelseweg, Luikerweg met inbegrip van de genoemde straten van gevel tot gevel voor zover deze direct grenzen aan het omsloten gebied.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.