Hockeyers Push uit Breda promoveren naar hoofdklasse: 'Ik sla nooit met mijn backhand!'

17 mei 2014 om 19:02 • Aangepast 24 april 2020 om 12:58
De hockeyers van Push spelen komend seizoen voor het eerst sinds 19 jaar weer in de hoofdklasse. Ze wonnen zaterdag ook de tweede wedstrijd van HDM in de finale van de play-offs. Het werd in Den Haag na verlenging 2-3.

De intenties van Push werden in de beginfase van de wedstrijd meteen duidelijk. De ploeg startte fanatiek en drukte de thuisploeg terug. Toch was de eerste grote kans voor HDM. Quintus Rischen soleerde naar het doel van Push, maar werd gestuit door Robert Heslinga.
Uit de tegenaanval opende Rogier Bantje de score voor Push. En amper een minuut later werd het 0-2, via Casper van Wandelen.
Woede na afkeuren trefferHDM leek de kluts kwijt, maar werd in de wedstrijd geholpen via Push-verdediger Ard Seelen. Die werkte de bal uit een ogenschijnlijk afgeslagen HDM-aanval in zijn eigen doel. Dat gaf HDM zichtbaar moed. Spelers van Push werden bestraft met kaarten, het HDM-publiek ging achter de thuisploeg staan en Sven Galjaard maakte na een halfuur gelijk. En toen moest Push helemaal opnieuw beginnen.
In de tweede helft begon Push weer met een offensief, maar een doelpunt leverde dit niet op. Ook HDM kreeg goede kansen, met name via vier strafcorners, maar doelman Heslinga stond telkens in de weg.
Pas in de slotminuut viel de goal die voortdurend in de lucht hing. Maar die treffer, van Push-aamvaller Stefan Duyf uit een strafcorner, werd afgekeurd. Volgens de scheidsrechters was de bal niet buiten de cirkel geweest. Push was woest, maar moest zich opmaken voor de verlenging.
'Ik voelde me ellendig'In die verlenging kreeg Push alsnog loon na werken. Gijs van de Ven werd matchwinner. Hij passeerde de HDM-doelman met een schuiver en bezorgde de ploeg uit Breda na negentien jaar eindelijk weer eens hoofdklassehockey. "En dat terwijl ik nooit iets doe met mijn backhand!", lachte Van de Ven na afloop breeduit. "Dit was een mooi moment om het eens uit te proberen."
Ook Willem Rath kon zijn geluk niet op. Hij was door de scheidsrechter uit het veld gestuurd na een stevige overtreding en dus moest hij de bloedstollende slotfase vanaf de zijkant bekijken. "Je voelt je natuurlijk ellendig na zo'n rode kaart", gaf hij toe tegenover Omroep Brabant. "Toen Duyf die bal erin sloeg... Ik weet niet meer hoeveel rondjes ik rende en draaide. En toen keurde de scheidsrechter dat doelpunt af! Dat Gijs hem daarna alsnog erin schiet... niet te beschrijven, dit gevoel." [tweet:body:https://twitter.com/PeterDeBekker/status/467650714031104000][tweet:body:https://twitter.com/PeterDeBekker/status/467678250245058560]