Video

Leerling filmt hoe jongen (15) wordt mishandeld in volle kantine Helicon College in Eindhoven

17 mei 2014 om 20:40 • Aangepast 24 april 2020 om 12:58
nl
De 15-jarige Tom Kuiper zat afgelopen maandag rustig te lunchen in de kantine van het Helicon vmbo Groen College in Eindhoven, toen hij ineens in zijn gezicht geslagen werd. De jongen die hem belaagde, bleef op hem inslaan. Niet alleen de leerlingen in de kantine, maar bijna de hele school heeft de mishandeling inmiddels gezien. De dader liet zijn actie namelijk bewust filmen.
Geschreven door

"Hallo, ben je er klaar voor?", vraagt degene die filmt aan de jongen die een paar seconden later Tom in elkaar slaat. "Kijk nou maar", antwoordt hij. Vervolgens loopt hij naar Tom toe en stompt hij hem in zijn gezicht. Na een tijdje komt een klasgenoot gelukkig tussenbeide.
Ruzie"Ik weet niet waarom het gebeurde", vertelt Tom. "Ik ken die jongen wel, vroeger waren we bevriend maar we hadden de laatste tijd niet meer zo veel contact." Tom heeft niet al te ernstige verwondingen aan de klappen overgehouden. "Wat blauwe plekken, maar nu gaat het wel weer", zegt hij.
Later op de dag heeft de dader Tom nog gebeld, vertelt hij. "Hij zei dat hij er spijt van had dat hij zo lang was doorgegaan." Maar waarom Tom de klappen kreeg, weet hij naar eigen zeggen nog steeds niet. Hij heeft bij de politie aangifte gedaan van de mishandeling.
Twee weken strafDe school heeft op de dag zelf met de jongens gesproken, maar trof in eerste instantie volgens Tom geen maatregelen. Vader Paul is daarin teleurgesteld. "De school heeft nooit contact gezocht met ons als ouders. Het gaat hier om minderjarige jongens", zegt hij.
Toen een paar dagen later de beelden via Whatsapp bij de leerlingen van de school rondgingen, heeft de dader alsnog straf gekregen. Hij moet twee weken lang een 'strafrooster' volgen, waarbij hij van 9 tot 5 op school zit. Hij krijgt de komende tijd les op een andere locatie.
Reactie schoolAb Groen, voorzitter van het College van Bestuur van het Helicon, laat in een eerste reactie weten dat de school in zijn ogen adequaat heeft geregeerd. De school heeft ook contact gehad met de politie over de mishandeling. Groen wil maandag verder op de kwestie reageren.
Woordvoerster Coos de Bie van Helicon zegt dat het niet waar is dat op de dag dat het gebeurde door de school geen actie ondernomen is: "De school heeft het direct serieus genomen en heeft de vermeende dader gestraft. Die straf is verhoogd nadat de schoolleiding het filmpje zag."
Zij bevestigt dat er een communicatiestoornis was tussen de school en de vader van het slachtoffer: "Hij dacht dat hij door de school teruggebeld zou worden en dat is niet gebeurd. Dat hij daar boos over is, is terecht."
Dader heeft uitleg gegevenOmroep Brabant heeft contact gehad met de dader. Hij heeft uitgelegd wat er aan zijn actie vooraf is gegaan, maar wil niet dat dat gepubliceerd wordt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.