Stuifmail zondag 18 mei: bonte vliegenvanger, de rozenkever en stippelmotten

18 mei 2014 om 02:17 • Aangepast 24 april 2020 om 12:58
nl
Iedere week deelt boswachter Frans Kapteijns zijn ontdekkingen uit de natuur in Stuifmail. In het radioprogramma van Willem-Jan Joachems beantwoordt hij vragen van luisteraars. Op deze zondag komen onder andere de bonte vliegenvanger, de rozenkever en stippelmotten aan bod.
Geschreven door

Bonte vliegenvanger (Foto: Jeannette Wouters)Op de foto is heel herkenbaar de bonte vliegenvanger, die bij Jeannette Wouters een schuilplaats heeft gevonden. Bonte vliegenvangers zijn een sterke opmars begonnen vanuit het Centrale deel van Europa. Voorheen was deze mooie zangvogel een zeldzaamheid in Nederland.
Bonte vliegenvangers broeden vooral in nestkasten. Soms worden er broedgevallen waargenomen in natuurlijke boomholten. Als je er een aan huis hebt, moet je die eens in de gaten houden. Vanaf een vaste zitpost maken ze korte vluchten achter vliegende insecten aan, en vangen deze in volle vlucht.
Rozenkever (Foto: Marianne Wijten)Op de foto een rozenkever, die ook weleens Johanneskever of tuinkever wordt genoemd. De rozenkever is een kever uit de familie bladsprietkevers net zoals de meikever en de mestkever. De rozenkever eet plantendelen en het liefst bloemknoppen en dus zien veel mensen die kever niet zo zitten.
Ook de larve van deze kever zien ze niet zo graag komen, want die eten graag de wortels van planten, waaronder grassen. Ze zijn wel goed te bestrijden op een biologische manier. Aaltjes, kleine parasitaire wormen, zorgen ervoor dat die larven stoppen met eten en na verloop van tijd eten ze die
Stippelmotten (Foto: IVN Mark& Donge)Op de foto een stel stippelmotten ook wel spinselmotten genoemd. Deze rupsen van een familie van motten zijn in enorme aantallen aanwezig op de wereld. Ruim 700 soorten kent de wetenschap, maar de meeste komen in de tropen voor. De rupsen spinnen gemeenschappelijke webben.
Het spinsel is vrij taai en biedt daardoor redelijk goed bescherming tegen vijanden. Ook de vervelling en de verpopping vindt in dit spinsel plaats. In steden en woonwijken worden soms zeer grote aantallen waargenomen en dit zorgt dan voor hele vreemde beelden. Spinsels die hele bomen, of auto's of straatmeubilair ingepakt hebben. Het lijkt dan net of Christo is langs geweest.
Gewone tonderzwam (Foto: Wouter Schimmel)Op de foto een mooi exemplaar van de gewone tonderzwam, ook wel echte tonderzwam genoemd. Echte tonderzwammen hebben een vruchtlichaam wat het hele jaar aanwezig op de boom.
Het hoefvormige vruchtlichaam is vooral stammen te vinden. Bovenzijde van de echte tonderzwam is keihard en de onderzijde is vlak. Echte tonderzwammen komen voor op loofbomen met een slechte conditie. De zwam zelf, die onder de schors zit, zorgt voor het zogenaamde witrot. Hierdoor ontstaat onder andere aan de boom takbreuk.
Gedicht van Caroline HooyerDe wind kiestde snelwegzonder verontschuldigingenrechtstreeksop zijn doel afraastzuchten blaastom alles te vernielenhou je vastwant alsde windweer gaat liggenzul je ziendat je wordtbeloond doorde liefdevollezonnestralendie komen uitmijn hart

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.