Robotvoetbalteam van Technische Universiteit Eindhoven wint toernooi in Portugal

18 mei 2014 om 19:06
nl
Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de Portuguese Open nipt gewonnen. Door batterijproblemen vielen de robots tegen het einde van de wedstrijd een voor een uit en kregen de Portugezen open kansen. Maar het Eindhovense team versloeg Portugal uiteindelijk met 2-1.
Geschreven door

De Portuguese Open is het Europese toernooi in 2014 voor de Middle Size League voetbalrobots, de koningsklasse van de RoboCup.
[YouTube:body:http://youtu.be/zkHO-tpCveM]
Wereldtitel in zichtOver het gehele toernooi maakten de Eindhovense robots 45 doelpunten en ze moesten er slechts drie incasseren. Het was een goede oefening voor het Eindhovense team dat zich opmaakt voor het WK in Brazilië in juli. Dan hopen de Eindhovense studenten de wereldtitel te veroveren. Vorig jaar verloren ze in de finale van China.
Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van de samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.
Net iets beterOf dat gaat lukken is afwachten, maar de technologie gaat snel vooruit. Dat komt ook doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien hun nieuwe kennis met elkaar delen. Ieder jaar zijn de voetbalrobots net iets geavanceerder en beter dan het jaar ervoor.
Ook het team van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de robots dit jaar geperfectioneerd. Zo zette het team in Portugal voor het eerst een vierwielige robot in. De andere robots hebben allemaal drie wielen.
[YouTube:body:http://youtu.be/EDrMzEl9jv8]
Werk aan de winkelHoe goed de techneuten ook hun best doen, er blijft werk aan de winkel, zo vond ook coach Soetens na de wedstrijd: "Dat met die batterijen moet op het WK in Brazilië anders."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.