Video

Rapport: '91-jarige vrouw uit Den Bosch niet overleden door val uit bed', familie wil antwoorden

19 mei 2014 om 09:03 • Aangepast 24 april 2020 om 13:00
nl
De 91-jarige mevrouw Snijders uit Den Bosch is vorig jaar niet overleden door één val uit haar bed. Die indruk wekte zorgstichting Van Neynselgroep eerder. Dat de bejaarde dame vaker uit bed is gevallen of mogelijk is mishandeld, blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Mevrouw Snijders woonde in een aanleunwoning boven woonzorgcentrum De Taling van de Van Neynselgroep in Den Bosch.
Geschreven door

Mevrouw Snijders werd vorig jaar mei gevonden in een plas bloed en met gebroken ledematen in haar aanleunwoning in Den Bosch. Ze overleed later in het ziekenhuis. De verwondingen kunnen volgens de Telegraaf niet zijn ontstaan door een simpele val uit bed, zo blijkt uit pathologisch onderzoek.
Justitie onderzoekt de dood van de bejaarde nog altijd. Bij lijkschouwing zijn bij de vrouw onder meer een gebroken nekwervel vastgesteld, een gebroken neus, vier hoofdwonden, twee blauwe ogen, vier gebroken ribben, wonden aan knie, polsen en scheenbeen en meerdere kneuzingen.
Vloer aangeveegd met eigen onderzoekIn het rapport veegt de inspectie de vloer aan met het eerdere interne onderzoek van de Van Neynselgroep. Hierin werd de dood van de vrouw afgedaan als een ongeval. Ook voordat dit eigen onderzoek was gestart, concludeerde de zorggroep al dat er sprake was van 'een noodlottig valincident'.
Hoe moet het rapport gelezen worden?Woordvoerder Guus Bannenberg van de zorgorganisatie Van Neynselgroep zegt dat het eigen onderzoek in grote lijnen overeenkomt met de conclusies van de inspectie. Waar de familie leest dat mevrouw is overleden aan meerdere valpartijen die nacht. Leest de zorginstelling dat mevrouw is overleden aan de verwondingen van meerdere valpartijen uit de voorgaande periode. Zowel familie en de zorginstelling erkennen dat de dame vaker uit haar bed is gevallen in de periode voor de fatale nacht.
Op de vraag hoe die zin in het rapport gelezen moet worden wil de inspectie geen antwoord geven omdat het om een vertrouwelijk rapport gaat. Famillie en zorginstelling kijken nu uit naar de conclusies die justitie doet in deze zaak. Die zijn ook nog bezig met een eigen onderzoek naar de dood van de bejaarde vrouw.
De familie van de overleden vrouw kreeg destijds achterdocht omdat de vrouw tot twee keer aangaf dat ze niet uit bed was gevallen. Dat vertelde kleindochter Elles Vos in september tegen Omroep Brabant. Ook zei de kleindochter toen dat ze niet geloofde in het verhaal dat haar oma was overleden na een ongelukkige val.
'Wij zitten met veel vragen'Het laatste rapport lijkt de vermoedens van de familie te bevestigen. Kleindochter Elles Vos zegt nog met veel vragen te zitten. "In het rapport staat dat onze klachten over de Van Neynselgroep terecht zijn. Nu blijkt dat het letsel niet veroorzaakt kan zijn door slechts één val uit bed."
Mevrouw Snijders kon niet zelf opstaan. Volgens het rapport zou ze dit wel gedaan moeten hebben om al haar letsel te verklaren. "Dit roept alleen maar meer vragen op. Hoe kon dit gebeuren? We hopen dat justitie snel met antwoorden komt."
De familie liet dit ook nog via een verklaring weten. Daarin komt ze ook nog terug op de verbetermaatregelen die genomen zouden zijn door de Van Neynselgroep. Zo zijn er volgens de inspectie nog geen maatregelen genomen om de nachtdienst te integreren in de algehele organisatie van de zorg. Ook ontbreken in de instelling afspraken over het handelen bij vermoeden van mishandeling.
Reactie Van NeynselgroepDe oorzaak van het overlijden is niet gevonden en cruciale vragen blijven onbeantwoord, concludeert de Van Neynselgroep maandag over het onderzoek. "Zowel Inspectie als Van Neysel zijn zich er van bewust dat voor alle betrokken partijen cruciale vragen nog onbeantwoord blijven. Helaas is het onderzoek dat is ingesteld door justitie nog niet afgerond. We hopen dat het onderzoek van justitie nu snel zal worden afgerond. "
De inspectie dreigt in te grijpen als de situatie binnen de Van Neynselzorggroep niet voor 1 december verbetert.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.