Video

Moordzaak Vrederust: Mark L. (29) krijgt vier jaar cel en tbs voor doodslag GGZ-patiënt Vladimir

19 mei 2014 om 15:09 • Aangepast 22 november 2020 om 00:26
nl
De 29-jarige Mark L. uit Dinteloord is maandag veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag van patiënt Vladimir van psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie. Volgens de rechtbank in Breda is er genoeg bewijs dat de man de patiënt met opzet heeft gedood. Dat blijkt onder meer uit een DNA-spoor dat is gevonden in een tas van het slachtoffer en uit verklaringen van L.
Profielfoto van
Geschreven door

Vladimir werd op vrijdag 18 oktober dood gevonden aan 't Wasven, een bos vlakbij het psychiatrisch ziekenhuis. Verdachte Mark L. meldde zichzelf bij de politie en vertelde dat hij het slachtoffer, een GGZ-patiënt, had omgebracht en begraven.
Onder begeleidingHet slachtoffer woonde niet meer bij Vrederust, maar stond nog wel onder begeleiding van de GGZ. Als de GGZ-instelling het slachtoffer niet zou hebben weggestuurd, was de moord volgens de nabestaanden nooit gepleegd. Mark L. woonde nog wel bij de instelling. Hij verbleef op een gesloten afdeling.
De nabestaanden van het slachtoffer eisten 20.000 euro van de dader, maar de rechtbank wees maandag 5000 euro toe.

Wachten op privacy instellingen...

'Hij gilde als een speenvarken'In april was de inhoudelijke behandeling over de zaak. De 27-jarige Mark L. gaf toen openheid van zaken over de laatste minuten van het leven van Vladimir. Kort voordat Vladimir werd gedood, rookten de twee nog samen een sigaretje. Er was geen ruzie. "Hij zat op een boomstronk. Ik heb hem van achteren aangevallen en in zijn hals gestoken en gewurgd. Hij gilde als een speenvarken en riep 'ik ga dood, ik ga dood'", zo zei hij tijdens de zitting.
De vraag wat er precies gebeurde waardoor Mark L. ineens zijn medepatiënt om het leven bracht, blijft tot op de dag van vandaag onbeantwoord.
'Kliniek kon drama niet zien aankomen'De zus van het slachtoffer kon die dag haar emoties niet bedwingen en gooide schreeuwend een schoen naar de verdachte. De kliniek zelf concludeerde dat ze dit drama niet had kunnen zien aankomen. De Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) doet onderzoek naar de veiligheid bij de kliniek.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.