Zomers weer dramatisch voor hooikoortspatienten

19 mei 2014 om 14:45 • Aangepast 24 april 2020 om 13:01
nl
Mensen met hooikoorts moeten vanaf maandag rekening houden met aanzienlijk meer pollen in de lucht. Daarmee zullen hun allergieklachten ook toenemen, verwacht het Elkerliekziekenhuis in Helmond. Het zomerse weer is er de oorzaak van dat vooral gras zijn pollen loslaat.
Geschreven door

"Je ziet in de natuur dat grassen, maar berkenbomen, op een zo gunstig mogelijk moment wachten om hun pollen de lucht in te sturen", zegt Christian Schoenmakers van het Helmondse ziekenhuis.
Dat moment is er zodra de temperatuur oploopt. "Vorige week zagen we al dat berkenbomen over hun hoogtepunt heen zijn, maar vanwege het droge weer blijven de stuifmeelkorrels in de lucht zweven. Daar komen nu de graspollen bij", zegt Schoenmakers. Hij is klinisch chemicus in het Elkerliekziekenhuis in Helmond, dat al tientallen jaren een pollenregistratie bijhoudt.
Hooikoortsseizoen wordt langerHet Elkerliekziekenhuis signaleert dat het seizoen voor hooikoorts gaandeweg langer wordt. "Sommige planten bloeien eerder in het voorjaar, terwijl andere juist langer doorgaan," zegt Christian Schoenmakers. "Daardoor duurt het seizoen nu van januari tot september."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.