Aydin C., verdachte in afpersingszaak Amanda Todd, in juni voor de rechter

19 mei 2014 om 14:24 • Aangepast 24 april 2020 om 13:01
nl
Aydin C. uit Oisterwijk moet 26 juni voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen. De 35-jarige man wordt onder meer verdacht minderjarige meisjes hebben aangezet tot seksuele handelingen voor een webcam en hen met opnames daarvan hebben afgeperst. Ook zou hij volwassen mannen op een soortgelijke manier hebben opgelicht. Een van zijn slachtoffers zou het Canadese meisje Amanda Todd zijn.
Geschreven door

C. werd in januari aangehouden in bungalowpark De Rosep in Oisterwijk. Sindsdien zit hij vast. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat.
26 juni is de eerstvolgende pro-formazitting. Dan wordt duidelijk of C. nog langer in voorlopige hechtenis moet blijven. Mogelijk komt dan meer informatie naar buiten over de stand van het onderzoek.
Amanda ToddDe wereldberoemde Canadese tiener Amanda Todd pleegde zelfmoord nadat ze slachtoffer werd van chantage via het internet. Kort daarvoor, in september 2012, plaatste ze op YouTube een filmpje. Daarin vertelde ze dat ze werd gepest en afgeperst.
Justitie in Nederland vervolgt Aydin C. niet in de zaak van Todd, maar laat die strafzaak aan Canada, omdat het onderzoek daar al jaren loopt.
Uitlevering nog niet rondIn Canada was de aanhouding van Aydin C. groot nieuws. Het land zal vragen om uitlevering van de verdachte. Of C. ook echt in Canada wordt berecht, is nog niet duidelijk. De advocaat van de verdachte is het niet eens met een eventuele uitlevering van zijn cliënt en zal zich daar tegen verzetten.
Uiteindelijk moet een Nederlandse rechter bepalen of uitlevering mogelijk is, maar eerst moet Canada zorgen dat het ministerie van justitie het officiële uitleveringsverzoek ontvangt en dat is tot op heden nog niet gebeurd.
Slachtoffers over de hele wereldBuiten de zaak 'Amanda Todd', verdenkt justitie C. nog van allerlei andere soortgelijke misdrijven en in die zaken is het OM van plan om de Brabander wel te vervolgen.
In totaal zou hij tientallen slachtoffers over de hele wereld hebben gemaakt, waaronder dertig tot veertig personen in Nederland. Justitie heeft contact met een aantal van hen. Of zij zich verenigen en een advocaat in de arm nemen, is nog niet duidelijk.
Lees alle berichten over de zaak Amanda Todd terug op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.