50PLUS-lijsttrekker Toine Manders blundert over oorlogsgeschiedenis Eindhoven en 'lult zich eruit'

19 mei 2014 om 21:11 • Aangepast 24 april 2020 om 13:02
nl
"Op 22 september was de bevrijding van Eindhoven en ik stond gisteren te flyeren op het 22 Septemberplein in Eindhoven." 50PLUS-lijsttrekker Toine Manders viel keihard door de mand tijdens een interview over de Europese verkiezingen op donderdag 22 mei.
Geschreven door

Lijsttrekker Tone Manders van 50PLUS is helemaal de weg kwijt. In een reportage op Radio1 over de aanstaande Europese verkiezingen maakt hij de vergissing om te zeggen dat in Nederland de verkiezingen voor Europa op 22 september zijn. De verslaggever corrigeert en houdt de lijstrekker voor dat het 22 mei moet zijn. Daarna werd het hilarisch en tenenkrommend.
'Europa is belangrijk'In plaats van de vergissing gewoon toe te geven probeert de oud-VVD'er die overstapte naar 50PLUS zich 'eruit te lullen' met het verhaal dat hij zondag op het 22 septemberplein in Eindhoven stond te flyeren. Om er aan toe te voegen dat op die datum  22 september - Eindhoven ook bevrijd is. "Dat is ook waarom Europa belangrijk is."
Als geen ander moet Manders weten dat in Eindhoven het 18 Septemberplein vernoemd is naar de datum waarop de stad is bevrijd in 1944. Een 22 Septemberplein is nergens te bekennen. Manders heeft zich jarenlang in het Europees parlement opgeworpen als 'het Brabantse lid' en is nota bene geboren in Zuidoost-Brabant.
Over andere politieke partijen die op 22 mei ook aan de Europese verkiezingen meedoen, zoals die van evangelist Joop van Ooijen van Jezus Redt, zei hij recent in de Volkskrant. "Die partijen neem ik niet serieus, want die hebben geen achterban."
Reactie op MandersManders zegt zelf dat zijn blunder niet meer dan een foutje was. "Ik versprak me vanmorgen vanwege de verkiezingen op 22 mei. Ik weet goed dat het 't 18 Septemberplein is", aldus de politicus, die van mening is dat zijn optreden op Radio 1 niet onder de noemer 'nieuws' valt.
"Wij zijn al vier weken lang 24 uur per dag aan het werk voor de verkiezingen en van één verspreking wordt nieuws gemaakt. Dat vind ik niet kunnen. Daarom gaan we morgen flyeren op het 18 Septemberplein, want ik weet echt wel op welke dag Eindhoven bevrijd is."
TerugluisterenDe blunder van Toine Manders is terug te beluisteren. Zet de player op 12 minuten en 20 seconden en hoor hoe 50PLUS-politicus Toine Manders fout op fout stapelt en gewoon doorpraat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.