Video

Nog veel vragen bij inwoners Overloon over komst asielzoekers

20 mei 2014 om 00:57 • Aangepast 24 april 2020 om 13:02
nl
Zo'n honderd inwoners van Overloon en Stevensbeek hadden maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst nog veel vragen over de komst van ongeveer achthonderd asielzoekers. Zij worden vanaf half juni ondergebracht in De Maashegge, de voormalige jeugdgevangenis in Overloon.
Geschreven door

Burgemeester Karel van Soest van gemeente Boxmeer probeerde de hele avond met de aanwezige bewoners in gesprek te gaan. Ook zeventien medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de vreemdelingenpolitie waren aanwezig op de avond.
Onder de asielzoekers zijn ook 150 kinderen. Zij gaan naar de basisschool in de buurt.
Veel vragen van inwonersVeel inwoners van de dorpen hadden vragen over de komst van de asielzoekers. Ook waren bewoners het niet eens met de manier van communiceren van de gemeente.
"Deze avond is toch echt een beetje mosterd na de maaltijd", vertelt een vrouw die dichtbij De Maashegge woont. "De beslissing is gewoon al genomen, en wij krijgen nu nog wel wat informatie, maar inspraak hebben wij natuurlijk nooit gehad."
Burgemeester Karel van Soest begrijpt de kritiek, maar zegt overvallen te zijn door de vraag over de opvang van asielzoekers. "Net als de staatssecretaris door de toestroom van asielzoekers uit Eritrea. Iedereen is er door overvallen."
Deze asielzoekers moeten toch ergens wonenToch waren er ook veel positieve geluiden. "Deze asielzoekers moeten toch ergens in Nederland een dak boven hun hoofd krijgen", vertelt een oudere man. "Als wij deze mensen dan kunnen helpen door ze op te vangen in De Maashegge, dan moet dat gewoon."
Koepel niet in beeldHet COA gaf dinsdag aan snel een nieuwe opvanglocatie nodig te hebben, maar een woordvoerder zegt dat op 'het lijstje' op dit moment geen andere Brabantse lokaties staan. "Maar dat kan natuurlijk veranderen."
Het COA ziet leegstaande gevangenissen en kazernes als een goede plek om asielzoekers op te vangen. Maar volgens de Rijksgebouwendienst is de leegstaande Koepelgevangenis op de korte termijn niet in beeld als opvanglocatie. Ook de Isabellakazerne in Vught, die al eerder dienst deed als azc, is niet in beeld, zegt de gemeente Vught. Er zitten daar nu kleine bedrijfjes en kunstenaars in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.