Celstraf voor godsdienstwaanzinnige die euthanasie verstoorde in Waalwijk

20 mei 2014 om 15:28
nl
De rechtbank in Breda heeft een 28-jarige man uit Sprang-Capelle veroordeeld voor het met veel ophef verstoren van een euthanasiebehandeling in Woonzorgcentrum Antoniushof in Waalwijk. De man is daarnaast schuldig bevonden aan het stalken van een vrouw uit de buurt van Rhenen.
Geschreven door

De man kreeg netto anderhalve maand celstraf en een verplichte psychiatrische behandeling opgelegd. Volgens de rechtbank heeft de man zeer extreme opvattingen over abortus en euthanasie en is de man ontoerekingsvatbaar.
Brute verstoring euthanasieHij wilde op de dag dat er euthanasie gepleegd werd in de Antoniushof in Waalwijk de behandeling bruut en met veel ophef verstoren. Hij stapte het zorgcentrum binnen en was van plan om de kamer van de patient binnen te stormen. Het personeel belde de politie. Op de gang werd de man aangehouden en afgevoerd.
"Een erg precaire omstandigheid, waarbij naaste familieleden er bij zijn op de dag dat deze persoon het leven gaat verlaten", aldus de rechter. "Dit waren de laatste momenten samen en dan komt meneer het zorgcentrum binnen om zijn vreemde opvattingen en drijfveren kenbaar te maken."
Complexe combinatie van stoornissenHet gaat om een man die lijdt aan een zeer complexe combinatie van stoornissen, aldus de rechter. Hij is volgens deskundigen een exhibitionist, lijkt aan schizofrenie te lijden en is erg dominant en dwingend. Dat bleek ook uit de stalkingszaak waar hij eveneens voor werd veroordeeld. "Meneer bleef maar komen naar bijbellezingen en kerkdiensten om deze vrouw te zien, terwijl al meerdere malen was aangegeven dat ze geen contact meer wilde."
"Maar zelfs na aangifte bij de politie, bleef meneer volhouden", zegt de rechter over deze zaak. Hij zocht de vrouw ook thuis op, stuurde haar sms-berichten en bleef haar bellen. "Dit alles omdat hij graag een vrouw wil hebben vanwege zijn seksuele behoefte die hij alleen mag uitoefenen wanneer hij gehuwd is volgens zijn geloof."
Artsen vermoordenHet lijkt een godsdienstwaanzinnige die extreme opvattingen heeft. Niet alleen over euthanasie, maar ook over abortus. Op zitting verklaarde de man dat hij bereid is artsen te vermoorden die zich 'schuldig maken' aan abortus en euthanasie.
"Hij zei bereid te zijn het ene leven te nemen om het andere te beschermen. Hij is niet bang voor straf, niet bang voor tbs en niet bang om zelf vermoord te worden. Hij laat zich leiden door de angst voor de straf van God", las de rechter op zitting uit het vonnis voor. "Deze man laat zich in extreme mate leiden door de Bijbel."
Getwijfeld over tbsDe rechtbank veroordeelde de man dinsdag tot 286 dagen cel, waarvan 240 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook moet de man een verplichte behandeling ondergaan bij de GGZ in Dordrecht.
De rechter heeft even getwijfeld over tbs. "Dat is serieus de revue gepasseerd, maar wij zijn na wikken en wegen afgegaan op wat de deskundigen ons adviseren en dat is een reguliere, maar verplichte behandeling in een GGZ-instelling. Dat is in het belang van de verdachte en in het belang van de samenleving."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.