Video

Toine 'de Lichtman' Schoutens helpt Giel Beelen aan record: 'Dit is ook voor mij een overwinning'

20 mei 2014 om 15:45 • Aangepast 22 november 2020 om 00:25
nl
3FM-dj Giel Beelen heeft dinsdag een nieuw wereldrecord non-stop radio maken gevestigd. Hij zette er om 12.00 uur een punt achter, precies 198 uur nadat hij achter de microfoon was gekropen. Beelen heeft zijn record voor een groot gedeelte te danken aan de hulp van de Tilburgse lichttherapeut Toine Schoutens. "Zijn record voelt ook als een overwinning voor mij."
Profielfoto van
Geschreven door

Het oude record stond op 190 uur en sneuvelde maandag al om vijf uur 's ochtends, maar Beelen besloot er nog acht uur achteraan te plakken. Hij deed de recordpoging ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van zijn ochtendshow op 3FM.
Keihard gewerktDe discjockey begon vorige week maandag om zes uur  's ochtends met zijn recordpoging en slaagde volgens Toine Schoutens op 'wilskracht, veerkracht en inzet'.
"We hebben ons maanden hierop voorbereid. Er is ontzettend hard gewerkt. Niet alleen door Giel, maar door het hele team. Dan voelt zijn record ook voor mij als een overwinning", aldus een triomfantelijke Schoutens.
Hypermoderne lichtboogSchoutens, die zich op Twitter voor even profileert als 'Toine de Lichtman van Giel Beelen', is bepaald geen groentje als het aankomt op lichttherapie. Zo is hij al actief als adviseur van het Nederlands olympisch comité. In het geval van Beelen werd er samen met de Tilburgse bedrijven FluxPlus en Light Technology Nederland een hypermoderne lichtboog geïnstalleerd in de studio in Hilversum.
"Daarmee kunnen we een kunstmatig dag- en nachtritme creëren. Het is een ledsysteem waarmee we de intensiteit en de kleur van het licht kunnen afstemmen op de menselijke behoefte. De regels schrijven voor dat je elk uur vijf minuten pauze spaart. Toen hebben we berekend dat hij elke twee dagen tweeënhalf uur kon slapen met nog enkele powernaps erbij. Dat was het maximaal haalbare. Ik heb hem zelf elke keer in bed gestopt."
Maandag dieptepuntTweeënhalf uur slaap per twee dagen lijkt voor de meeste mensen gekkenwerk, maar volgens Schoutens is Beelen wel wat gewend. "Hij slaapt normaal ook maar vierenhalf uur per nacht. Maandagavond had hij een dieptepunt. Toen had hij het echt moeilijk en moesten we alle zeilen bijzetten om hem wakker te houden. Toen hebben we Gerard Ekdom ingevlogen. Die heeft zo'n goede invloed op Giel, dat hij het toch nog vol wist te houden."
Zelf heeft Schoutens ook allerminst een winterslaap gehouden. "Ik heb elke dag ongeveer drie uur geslapen, dus ik voel het ook wel een beetje", grapt de lichttherapeut.  Een week onder de wol is er evenwel niet bij, ook niet voor Beelen. "We hebben een schema opgesteld. Rustig het ritme oppakken en vanaf woensdag vooral veel daglicht zien op te vangen."
Met wallen zo groot als schotels moet dát na 198 uur ook nog wel te doen zijn.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.