Van minuut tot minuut, hoe verliep de zeer grote brand in Wintelre?

21 mei 2014 om 12:47 • Aangepast 22 november 2020 om 00:24
nl
Bij het bedrijf Van Deursen Zonweringen aan het Kekkeneind in Wintelre heeft dinsdagmiddag een zeer grote brand gewoed. De tijd tussen de eerste melding van de brand en het sein 'brand meester', bedroeg drie uur en drie kwartier. Hoe ontwikkelde de brand zich in die tijd? Een overzicht van minuut tot minuut.
Profielfoto van
Geschreven door

De brand woedde aan de doorgaande weg in Wintelre richting Vessem. De brand is vervolgens overgeslagen naar meerdere panden in de omgeving, waaronder drie boerderijen met een rieten dak.
De bewoners hebben de boerderij op tijd kunnen verlaten. Eén persoon raakte gewond en is met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis. Later op de avond kon hij weer naar huis. De brand is vermoedelijk begonnen na het wegbranden van onkruid in de omgeving van het pand. Wat gebeurde er allemaal?
14.16: De brand ontstond om 14.16 uur in een loods aan Kekkeneind 12 in Wintelre.
14.47: De eerste melding van de brand. Er werd gemeld dat de officier van dienst van de brandweer onderweg was naar het Kekkeneind, waar de brand uitbrak. Het betrof een PRIO 1-melding. Voor de brandweer betekent dit dat een blusvoertuig met complete bemanning zo snel mogelijk ter plaatse moet komen.
14.47: Nog geen halve minuut later werd er opgeschaald, omdat het een 'uitslaande brand' zou zijn. Een uitslaande brand houdt in dat ramen zijn gesprongen en het vuur zich verder verspreidt.
14.56: Negen minuten na de eerste melding werd bekend dat het om een 'grote brand' ging. Bij een grote brand zijn grote zwarte rookpluimen te zien. Deze waren tot in Eindhoven te zien, meldden omstanders op sociale media.
14.59: Om één voor drie werden meerdere bluswagens opgeroepen om de 'zeer grote brand' te blussen. Rond dit tijdstip ging ook het luchtalarm af. Dit vanwege de laaghangende rook. Alle inwoners van het dorp werden opgeroepen naar binnen te gaan. Ook liet de politie in Eersel zich op dit tijdstip voor het eerst horen op Twitter.

15.02: Op dit tijdstip werd GRIP 1 afgekondigd. Bij GRIP 1 gaat het om een incident waarbij 'goede afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk is'. De officieren van de brandweer, politie en ambulance vormen hierbij samen een team.
15.27: Na de afkondiging van GRIP 1 werd het even rustig met de meldingen. Even voor halfvier kwam de melding 'brand compagnie' binnen. Een brandweercompagnie is de grootste eenheid binnen de brandweer bij de bestrijding van een brand. Deze bestaat uit ongeveer 80 personen.

Wachten op privacy instellingen...

15.30: Precies om halfvier werd duidelijk dat de situatie in Wintelre zeer ernstig was. De hulpdiensten meldden dat er sprake was van GRIP 3. Als er sprake is van een gemeentelijke ramp wordt deze code afgekondigd. Er worden dan allerlei instanties en organisaties bij elkaar geroepen om opvang en eventuele evacuaties te regelen.
15.37: De brand sloeg na halfvier over naar meerdere panden in de omgeving, onder meer naar een boerderij met een rieten dak. De bewoners hebben de boerderij op tijd kunnen verlaten. Volgens omstanders belandden er brandende stukken riet in de omgeving.
15.48: Twee crashtenders, ook wel blusreuzen genoemd, waren onderweg van Eindhoven Airport om de brand te gaan blussen.

Wachten op privacy instellingen...

16.12: De getroffen panden staan aan het Kekkeneind en in de Willibrordusstraat. De rookwolken waren op dit moment te zien in Eindhoven en zelfs in Den Bosch.
16.32: De brand leek even na halfvijf onder controle, meldden de hulpdiensten. Het sein 'brand meester' werd echter nog niet gegeven.
16.35: Het vuur was rond vijf over halfvijf uit, meldde de brandweer. Dit bleek even later niet te kloppen. Er zouden geen gewonden bij de brand zijn gevallen, meldden mensen ter plekke.

Wachten op privacy instellingen...

16.45: De waarschuwing om binnen te blijven en deuren en ramen gesloten te houden, gold op dit tijdstip nog steeds. De brand zou begonnen zijn in de loods, wees onderzoek van de eerste beelden uit. Omroep Brabant werd ingeschakeld als rampenzender.
16.54: De brandweer was nog druk bezig met blussen en daarmee werd het eerste bericht dat het vuur 'uit' zou zijn, ontkracht. De rook zou te dicht zijn en naar binnen slaan. Het was nog niet duidelijk of er asbest was vrijgekomen bij de zeer grote brand.
17.01: Er werd rond vijf uur even niet meer geblust vanwege de zeer zware rook. De brand bleek voor de brandweer moeilijk te blussen. Vanwege het vermoeden dat er asbest was vrijgekomen, werd een groot deel van het dorp afgezet.
17.05: Een woordvoerder vertelde dat een persoon gewond raakte bij de brand. Die persoon werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Vermoedelijk vanwege ademhalingsproblemen. Opnieuw is er onduidelijkheid of de brand wel of niet onder controle is.

Wachten op privacy instellingen...

17.23: Volgens de veiligheidsregio moesten bewoners in Wintelre ramen en deuren gesloten houden. Mijd het rampgebied voor zover mogelijk, werd er gezegd.
17.41: Verkeersinformatie van de gemeente Eersel: de doorgaande weg is afgesloten en er is een omleidingsroute aangegeven. Voor de hulpdiensten zijn er aan- en afvoerwegen.
17.50: Rond tien voor zes leek de brand beheersbaar. Er was wel nog steeds rookontwikkeling. De luchtmacht ondersteunde met meerdere, grote tankautospuiten.
17.48: De vermoedens werden rond kwart voor zes bevestigd: er is asbest vrijgekomen bij de brand. De gemeente Eersel adviseerde met klem deuren en ramen te sluiten en binnen te blijven. "Zet radio en televisie op Omroep Brabant", luidde de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

18.26: De brandweer gaf het sein 'brand meester'. De gemeente deed meteen hierna een meting. Daarna werd het gebied afgezet. Later in de avond zou worden begonnen met het ruimen van de asbest.
19.39: Twee straten werden afgezet. Aan deze straten staan in totaal 25 huizen. Vanaf dit moment werd er begonnen met het meten en eventueel opruimen van de asbest. De bewoners mogen hun huizen niet uit en moeten ramen en deuren gesloten houden.

Wachten op privacy instellingen...

Lees alles over de brand in Wintelre op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/brandwintelre.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.