Onderhandelingen Philip Morris met vakbonden gestrand: 'Ze stellen buitensporige eisen' - Omroep Brabant

Onderhandelingen Philip Morris met vakbonden gestrand: 'Ze stellen buitensporige eisen'

21 mei 2014 om 03:09 • Aangepast 24 april 2020 om 13:05
nl
De onderhandelingen over een sociaal plan voor de werknemers van Philip Morris zijn gestrand. Dit maakten de vakbonden dinsdag bekend. Ze willen het laatste bod van de sigarettenproducent woensdag voorleggen aan hun leden.
Geschreven door

Vorige week werd al bekend dat Philip Morris niet akkoord gaat met de eisen van de vakbonden voor een extra hoge ontslagvergoeding voor het personeel van de tabaksfabriek in Bergen op Zoom.
De bonden en PMH verwijten elkaar het vastlopen van de gesprekken over een sociaal plan. CNV Vakmensen, FNV Bondgenoten en De Unie klagen dat het bedrijf de werknemers aan het lijntje houdt. "Na vier lange onderhandelingsdagen constateren de bonden geen of nauwelijks beweging van Philip Morris ten opzichte van hun oorspronkelijke voorstel'', schrijven ze. [Tweet:body:https://twitter.com/devoskees/status/468877968086147073]
'Buitensporige eisen'De sigarettenproducent haalt juist uit naar de bonden, die 'buitensporige eisen' zouden stellen. PMH stelt een 'uitstekend aanbod' te hebben gedaan, 'fors boven de gangbare norm'. Zo was het bedrijf bereid ontslagvergoedingen te berekenen volgens de oude kantonrechtersformule, 'hetgeen leidt tot een gemiddeld dertig procent hoger resultaat'.
Volgens de bonden valt op die toezegging veel af te dingen. Werknemers van de fabriek in Bergen op Zoom zouden minder over houden dan de sigarettenfabrikant doet voorkomen. "PMH biedt een correctiefactor in de oude kantonrechtersformule tot 1,4 maar volgens de bonden houden werknemers in feite 0,4 over.''
Sluiting 1 oktoberPhilip Morris sluit de fabriek in Bergen op Zoom per 1 oktober. Hierdoor verliezen ruim twaalfhonderd werknemers hun baan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.