Dikke van Dale over NOS-lezeres Dionne Stax: 'Ze spreekt de a uit als een gerekte è'

21 mei 2014 om 16:14
nl
Uitgeverij Van Dale, verantwoordelijk voor het uitgeven van het bekendste Nederlandse woordenboek, heeft een opvallend bericht over NOS-lezeres Dionne Stax uit Boxmeer op Facebook geplaatst. Volgens de uitgeverij spreekt ze de lange klinker a uit als een gerekte è en 'dat is iets dat de aandacht afleidt', zo vindt de schrijver van het bericht.
Geschreven door

"Misschien valt het je niet op, maar áls je er eenmaal op gaat letten, hoor je het ook voortdurend: schaep, waeter, plaets", aldus de medewerker van Van Dale die het bericht op Facebook zette.
Dionne plagen"In sommige bulletins komt deze a-klank zo vaak voor dat je de tekstschrijver van het journael er bijna van gaat verdenken dat hij of zij het erom doet: om Dionne te plagen zoveel mogelijk woorden met een a-klank in de tekst smokkelen, ook op plaatsen waar je die niet verwacht."
De schrijver noemt een aantal van die opvallende zinnen die Stax onlangs moest voorlezen: "Na Albanië heeft ook het Vaticaan aangeboden wapens af te staan aan Managua' en 'Dit was het laatste journaal. Het is halftwaalf, tijd om te gaan slapen."
Beter dan FreriksDe schrijver vindt wel dat Stax een stuk beter presenteert dan oud-nieuwslezer Philip Freriks, want 'ze verspreekt zich minder vaak'.
Een woordvoerder van Van Dale benadrukt dat het om een constatering gaat en dat het niet de bedoeling is van de uitgeverij om er echt een mening over te geven. "Iedere woensdag publiceren we iets op Facebook dat ons opvalt en dat met taalkunde te maken heeft. Het zijn constateringen. In dit geval zijn die zinnen ook echt zo uitgesproken."
Stax heeft zelf nog niet op het bericht gereageerd.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=ejqsbQ5Hg9k]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.