Commissaris lovend over voorstel ‘Midden-Brabant’ in België: ‘Hoe meer Brabant, hoe beter’

EINDHOVEN - Commissaris van de Koning Wim van de Donk is positief over het voorstel van de Vlaamse regering om de provincie Antwerpen om te dopen tot ‘Midden-Brabant’. Drie regeringspartijen in het Vlaams parlement vinden dat de tijd rijp is om de naam van de provincie Antwerpen te wijzigen.
Zij stelden donderdag als naam Midden-Brabant voor. “Hoe meer Brabant, hoe beter”, reageert Van de Donk enthousiast. “We hebben het al vaker gezegd: wij zien Brabant als een belangrijke regio van Europa. Door deze naamsverandering zal die regio alleen maar sterker worden.”


'Band zal sterker worden'
Die mening delen de regeringspartijen. Zij vinden het verwarrend dat de stad Antwerpen in de provincie Antwerpen ligt. Daarom zijn er plannen om Antwerpen 'los' te maken van de provincie Antwerpen. Daarover is de commissaris minder enthousiast. “Je moet nooit een stad loskoppelen van een provincie, dat is niet goed voor de stad en omliggende steden.”

België heeft naast de provincie Vlaams-Brabant ook al de provincie Waals-Brabant. De teller kan op drie komen te staan als de nu al veelbesproken naamsverandering doorgaat. “Wij Brabanders hebben altijd al een hechte band met onze Vlaamse vrienden gehad. Die band zal hierdoor alleen maar sterker worden”, spreekt Van de Donk vol vertrouwen.Machtige Europese staat
Zowel Vlaams-Brabant als Waals-Brabant herinnert aan het middeleeuwse hertogdom Brabant, dat ruim 900 jaar geleden werd gesticht en eeuwenlang een machtige Europese 'staat' was. Het idee om Antwerpen om te dopen tot Midden-Brabant is niet nieuw, want in 2008 diende Vlaams Belang al een voorstel in om de provincie zo te noemen.

Van de Donk heeft verder geen stem in het besluit, maar zou ‘het wel leuk vinden’ als het plan doorgaat'. “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.”