Video

Brabantse Europa-veteranen vechten voor hun politiek leven

21 mei 2014 om 19:54 • Aangepast 24 april 2020 om 13:07
nl
Vanaf donderdag kunnen de Brabantse Europa-veteranen Toine Manders en Lambert van Nistelrooij alleen nog maar afwachten. Dan is het woord aan de kiezer. De afgelopen weken hebben ze gevochten voor hun politiek voortbestaan in Brussel. Dat betekende: intensief campagne voeren, en proberen de meestal ongeïnteresseerde kiezers over te halen toch naar de stembus te gaan. Woensdag was de laatste campagnedag.
Geschreven door

Toine Manders uit Asten begon zijn dag met het uitdelen van tassen op de weekmarkt in Den Bosch. Manders zit al 14 jaar voor de VVD in het Europees parlement. "Maar ze wilden me niet meer, omdat ze me te oud vonden", zegt hij. Daarom probeert hij het nu als lijsttrekker van 50PLUS.
Onverkiesbare plaatsLambert van Nistelrooij is woensdag onder meer te vinden op de High Tech Campus in Eindhoven. Een prima voorbeeld volgens hem van wat mede dankzij Europees geld mogelijk is.
Hij staat op de zevende plaats bij het CDA. Dat is een onverkiesbare plaats, en dus probeert hij de felbegeerde zetel in het parlement via voorkeursstemmen te bereiken. De vorige keer lukte hem dat ook. Hij denkt zo'n 50.000 stemmen nodig te hebben, vooral uit Brabant, waar hij de meeste contacten heeft.
Belangrijk voor BrabantZowel voor Manders als voor Van Nistelrooij is het heel onzeker of ze hun zetel in het Europarlement zullen kunnen behouden. Voor Brabant zou het slecht zijn als ze het niet halen, vindt Manders. "Getalsmatig zou Brabant recht hebben op vier vertegenwoordigers." Volgens Van Nistelrooij is voor Brabant 'hartstikke belangrijk' om mensen af te vaardigen naar Brussel.
Cora van Nieuwenhuizen uit Oisterwijk staat tweede op de lijst van de VVD, en is als enige Brabantse vrijwel zeker van een zetel in het Europarlement. De nummer vier op de lijst van D66, Matthijs van Miltenburg uit Den Bosch, kan alleen maar hopen dat D66 zoveel stemmen trekt dat ook hij naar Brussel kan.
UItslag De uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement zijn zondag bekend. Maar de mensen als Lambert van Nistelrooij, die afhankelijk zijn van voorkeursstemmen moeten wachten tot volgende vrijdag voordat ze weten waar ze aan toe zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.