Video

Opruimen asbest in Wintelre in volle gang, bewoners mogen tuin niet in

22 mei 2014 om 11:09 • Aangepast 24 april 2020 om 13:08
nl
Het opruimen van de asbest die dinsdagmiddag is vrijgekomen bij de grote brand aan het Kekkeneind in Wintelre is in volle gang. Donderdag focussen de ruimers zich op het saneren van de daken. Sommige bewoners mogen daarom hun tuin nog niet in.
Geschreven door

Tientallen mannen in witte pakken struinen door een groot gedeelte van Wintelre, waar nog steeds een noodverordening van kracht is. Sinds woensdagochtend zijn zij bezig met ruimen. Het kan nog tot begin volgende week duren voordat de straten, huizen en tuinen helemaal asbestvrij zijn.
Langzaam werken de ruimers zich naar de brandhaard toe. Eerst worden de percelen rondom de uitgebrande panden vrijgemaakt van asbest. Omdat de asbestruimers zich donderdag ontfermen over de daken van woningen, mogen de bewoners van die panden hun voor- en achtertuin donderdag nog niet betreden.
VervuilingHoewel het ruimen nog in volle gang is, is volgens één van de ruimers het ergste achter de rug. "De asbest die in de lucht hangt, is schadelijker dan de asbest die op de grond ligt. Gelukkig is die asbest op de grond bijna weg, al dwarrelt er nog af en toe wat uit de bomen."
Volgens de medewerker is het vooral een probleem dat mensen de asbest meenemen naar andere plekken omdat het onder hun schoenen zit. Zo worden ook andere plekken vervuild. De ruimers proberen Wintelre daarom zo snel mogelijk asbestvrij te krijgen.
Waarschijnlijk moeten ze nog tot zaterdag aan het werk. "Gisteren zijn we doorgegaan tot tien uur 's avonds. Vandaag gaan we kijken hoever we het afkrijgen", aldus de asbestruimer. "De vervuiling krijgen we namelijk niet zo simpel weg. Achter ons zijn ze ook aan het werk. Alles wat daar opwaait, waait deze kant op."
NoodverordeningBij de brand aan het Kekkeneind zijn dinsdag vijf panden verwoest. Vanwege de asbest die daarbij vrijkwam zijn veel straten in Wintelre afgezet met gele linten en borden. Als het opruimen klaar is, kan ook de noodverordening opgeheven worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.