Twijfel of spermaspoor op Nicole van den Hurk bewijs oplevert, denkt advocaat van Jos de G.

22 mei 2014 om 16:12
nl
Justitie verzet zich volgens advocaat Job Knoester tegen het onderzoek door DNA-expert Richard Eikelenboom voor het spermaspoor op Nicole van den Hurk. Knoester wil echter geen andere deskundige. Hij vermoedt dat justitie twijfelt aan het DNA-bewijs tegen zijn cliënt. Dat meldt hij donderdag in De Telegraaf.
Geschreven door

Knoester is advocaat van Jos de G. uit Helmond die wordt verdacht van de moord op de 15-jarige Van den Hurk bijna twintig jaar geleden. Hij spreekt van een 'aanslag op een eerlijk proces'. Hij vraagt zich af hoe zeker justitie van haar zaak is. en roept vragen op over hoe zeker het OM van z'n zaak is.
"Ze zijn bang voor de conclusies van Eikelenboom", zegt Knoester. "Het is verrassend en veelzeggend dat justitie de topdeskundige in deze zaak opeens probeert te weren."
'Twijfel neemt toe'Volgens de advocaat neemt de twijfel over het DNA-bewijs tegen Van der G. steeds meer toe. Justitie gaat niet in op vragen. Waarschijnlijk zal de rechter de knoop doorhakken over de kwestie.
Het verzoek om een second opinion op het DNA-spoor werd in april door de rechter gehonoreerd. Het DNA-spoor in de zaak van de vermoorde Eindhovense tiener Nicole van den Hurk wijst niet alleen naar de 47-jarige Helmonder, vertelde de advocaat.
Lichaam gevonden in bossenDe destijds 15-jarige Van den Hurk verdween in oktober 1995, terwijl ze van het adres van haar oma op weg was naar de supermarkt in het Eindhovense winkelcentrum Woensel waar zij werkte. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop. Ze was met geweld om het leven gebracht.
In januari werd Helmonder Jos de G. aangehouden. De 47-jarige verdachte zegt dat hij onschuldig is. De verdediging twijfelt aan de kracht van het spermaspoor, maar de aanklager noemt de DNA-sporen robuust bewijs. De rechtszaak gaat 3 juli verder. Jos de G. blijft in voorlopige hechtenis.
Lees alles over de moord op Nicole van den Hurk op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.