Brabanders nog onzeker over zetel in Europees Parlement: 2, 3 of 4 Brabantse Europarlementariërs?

23 mei 2014 om 00:12 • Aangepast 22 november 2020 om 00:20
nl
50PLUS-lijsttrekker Toine Manders uit Asten en Cora van Nieuwenhuizen (VVD) uit Oisterwijk lijken zeker van een zetel in het Europees Parlement. Volgens de definitieve exitpoll van bureau Ipsos haalt 50PLUS één zetel. De VVD haalt drie zetels, waarvan er vermoedelijk eentje naar Van Nieuwenhuizen, de nummer 2 op de lijst gaat.
Profielfoto van
Geschreven door

Ook Matthijs van Miltenburg uit Den Bosch, de nummer 4 van D66, en CDA'er Lambert van Nistelrooij uit Diessen maken nog kans op een zetel.
D66 lijkt op vier zetels uit te komen. Voor Van Miltenburg zou dat dus precies genoeg zijn, als er althans niemand met voorkeursstemmen gekozen wordt.
Voorkeursstemmen Van NistelrooijLambert van Nistelrooij staat op de zevende plaats bij het CDA, dat vier zetels krijgt. Vooraf wist hij dat dat een onverkiesbare plaats is, en dus probeerde hij de felbegeerde zetel in het parlement via voorkeursstemmen te bereiken. De vorige keer lukte hem dat ook.
Van Nistelrooij verwacht zo'n 50.000 stemmen nodig te hebben, vooral uit Brabant, waar hij de meeste contacten heeft. Volgens tellingen van GeenStijl is de zetel voor 50PLUS in het Europees Parlement overigens niet zeker. Ook de uitslagen van enkele andere partijen, zoals die van D66 en CDA, wijken in de tellingen van GeenStijl af van die van de definitieve exitpoll van Ipsos. Toine Manders en de andere Brabanders krijgen sowieso pas zondag zekerheid. Dan wordt de definitieve uitslag van de Europese Verkiezingen bekendgemaakt.
Manders blij verrastLijsttrekker Toine Manders van 50PLUS is blij verrast dat zijn partij bij de Europese verkiezingen een zetel gehaald lijkt te hebben. Manders zat de afgelopen jaren al in het Europees Parlement, maar dan voor de VVD.
"Daar was ik te oud, maar ik ben blij dat ik toch de komende 5 jaar mijn werk weer mag doen in Europa. Ik ga werken aan pragmatische oplossingen voor ouderen, zonder dogma's. Ik wil de ouderen een stem geven in Brussel."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Opkomst 35 procentDe stembussen voor de Europese verkiezingen zijn om negen uur donderdagavond gesloten. Sinds halfacht 's ochtends kon overal gestemd worden voor het Europees Parlement. De opkomst is 35 procent.
26 Nederlandse Europarlementariërs worden gekozen. In heel Europa zijn 751 zetels te verdelen. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat Brabanders niet erg positief zijn over Europa.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.