Video

Gemeente Cranendonck stond komst asielzoekers Budel toe wegens 'behoorlijke druk'

23 mei 2014 om 11:04 • Aangepast 24 april 2020 om 13:11
nl
Burgemeester Marga Vermue van Cranendonck wilde van tevoren de mening peilen bij inwoners van Budel over de komst van 1200 asielzoekers naar hun dorp, maar kon dat niet door druk vanuit het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Dat zei ze vrijdagochtend tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

De eerste vluchtelingen arriveerden vorige week en donderdag hebben al iets meer dan driehonderd asielzoekers een verblijfplaats gekregen in Budel. Uiteindelijk moeten er maximaal 1200 asielzoekers worden ondergebracht in het dorp.
'Druk was behoorlijk'"We hebben daar niet voor gekozen, omdat de druk vanuit het COA behoorlijk was", zo legt Vermue vrijdag uit. De toestroom van asielzoekers was plots zo groot, dat de organisatie volgens haar met de handen in het haar zat en op 2 mei al bij de gemeente aanklopte.
Het COA vroeg of er maximaal 1200 asielzoekers konden worden ondergebracht in de voormalige Nassau-Dietzkazerne, wat Vermue vanwege de druk goedkeurde zonder eerst de inwoners te informeren. "Wij willen niet meewerken aan een tentenkamp en de kazerne die staat er al. Daarin waren in het verleden meer dan 3000 militairen gehuisvest."
'Dat ze oprotten!'Vermue reageerde vrijdagochtend op de informatiebijeenkomst die ongeveer honderd bewoners van Budel donderdagavond hielden. Sommige inwoners die daar waren, waren bepaald niet mals tegenover de gemeente. "Waarom kunnen die asielzoekers niet in een ander land worden opgevangen? Dat ze oprotten", zo riep iemand.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.