Video

Protest van NVU in Deurne vanwege overval op juwelier Goldies rustig verlopen

24 mei 2014 om 15:30 • Aangepast 22 november 2020 om 00:20
nl
In Deurne protesteerden zaterdagmiddag leden van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) tegen de overvallen van de laatste tijd. De gemeente en politie hadden maatregelen getroffen om de manifestatie van de extreemrechtse groep goed te laten verlopen. Om 13.00 uur verzamelden de eerste mensen zich bij het station en een klein uur later was de manifestatie afgelopen. Het bleef rustig.
Profielfoto van
Geschreven door

Wat de genomen maatregelen precies inhielden, wil de gemeente niet kwijt. Ook de politie zei daar niets over. Directe aanleiding voor de betoging is de overval op juwelier Goldies.
Dertig demonstrantenEr waren ongeveer dertig mensen van de NVU met spandoeken. Organisator Constant Kusters sprak zo'n zestig man aan toegestroomd publiek toe. Hij benadrukte dat volgens de NVU vooral allochtone Nederlanders geweld gebruiken.
Een groepje allochtone jongeren dat tussen het publiek stond, keek met lede ogen toe. "Onze families werken hard en wij doen niets verkeerd", zei één van hen. "Toch worden we over één kam geschoren."
Toch niet bij juwelier GoldiesDe demonstranten begonnen zaterdag om kwart over een met hun manifestatie aan de voorkant van het station. De gemeente Deurne heeft hiervoor een vergunning verleend. In eerste instantie wilden de demonstranten hun protest houden bij juwelier Goldies, waar in maart twee overvallers werden doodgeschoten.
De manifestatie verliep rustig, zoals Kusters vooraf ook had voorspeld: "We blijven op één plek staan en willen gewoon onze boodschap kwijt over criminaliteit en vreemdelingen. We nemen ook spandoeken mee, maar het wordt geen tocht door Deurne."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Demonstratie tegen tegendemonstratieHet uitdrukkelijke verzoek van de advocaat van het juweliersechtpaar om niet in Deurne te demonstreren, legden de organisatoren naast zich neer. Ze willen hun stem laten horen omdat een groep mensen protesteerde tegen het juweliersechtpaar. Bij de overval op vrijdag 28 maart werden de twee overvallers doodgeschoten.
Overigens zou ook een derde man bij de overval betrokken zijn geweest. De Eindhovense buurtvader Abdellah Oualkaid had dit verklaard. Hij zei in eerste instantie ook dat hij de verdachte niet zou aangeven. Later kwam hij op deze woorden terug. Zijn uitspraken bij Omroep Brabant leidden tot Kamervragen van de PVV. De partij vindt dat Oualkaid met zijn uitlatingen liet zien dat de integratie van Marokkanen mislukt is. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is het hiermee niet eens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.