Boeven opgelet: WhatsApp-groepen tegen criminelen veroveren Brabant

23 mei 2014 om 18:10 • Aangepast 22 november 2020 om 00:20
nl
Ze schieten in Brabant als paddenstoelen uit de grond: WhatsApp-groepen in de strijd tegen inbrekers en andere criminelen. Buurtbewoners zitten in zo'n WhatsApp-groep en waarschuwen elkaar bij verdachte situaties in de wijk en maken melding bij de politie. Dat gebeurt allemaal volgens het SAAR-principe: Signaleren-Alarmeren-Appen-Reageren.
Profielfoto van
Geschreven door

In Ede bleek het in de buurt Rietkampen al een enorm succes.
Roosendaal en Tilburg pakken het groots aanHet aantal inbraken daalde daar met zeventig procent. Dat is niet onopgemerkt gebleven. De afgelopen weken zijn al een aantal soortgelijke initiatieven gestart, zoals in Oosterhout, Oisterwijk en Breda, maar in Roosendaal en Tilburg gaan ze het nog georganiseerder en grootser aanpakken.
Bewoners, politie en gemeente werken daar samen om een netwerk van WhatsApp-groepen uit te rollen over het hele grondgebied van beide steden. De eerste pilots lopen al in verschillende wijken en het is slechts een kwestie van tijd voordat iedere wijk in Roosendaal en Tilburg ook aangesloten is bij het netwerk.
'Buurtbewoners konden niet meer slapen'Het idee kwam in Ede van wijkbewoners en dat is in Tilburg niet anders, vertelt initiatiefnemer Ton Evers: "Ik wilde mijn woonwijk veiliger maken, omdat er veel werd ingebroken. Drie inbraken per week is normaal bij ons in de wijk. Mensen hebben er last van. Buurtbewoners konden niet meer slapen, omdat ze bij hen hadden ingebroken."
Evers zocht contact met de wijkagent en die was razend enthousiast over het idee. "We organiseerden een bijeenkomst op het politiebureau en ik had verwacht dat daar twintig of vijfentwintig man op af zou komen, maar het hele politiebureau stond vol met mensen. Ik kreeg honderden enthousiaste reacties."

Wachten op privacy instellingen...

In Roosendaal ging het op dezelfde manier. Marco Schillemans startte daar een WhatsApp-groep op onder de naam '!ALERT | Nispen'.
'Het werkt heel goed'"Het werkt heel goed. Een keer zagen we verdachte Oost-Europese dames in de wijk die hier normaal gesproken nooit komen. Iemand heeft toen de WhatsApp-groep ingelicht en de mensen liepen meteen even naar buiten. De dames gingen snel weg."
Schillemans gaat dinsdag praten met alle buurtcoördinatoren in Roosendaal met de bedoeling om van !Alert | Nispen heel snel !Alert | Roosendaal te maken. Hij krijgt daarbij steun van de gemeente en de politie, onder wie wijkagent Dré van Roomen. "Als politie omarmen we dit alleen maar. We willen de meldingsbereidheid omhoog hebben en de betrokkenheid van burgers is alleen maar toe te juichen."

Winkeldief dankzij WhatsApp gearresteerdDat WhatsApp-groepen tegen criminelen lijken te werken. Dat blijkt uit meerdere verhalen. Er was namelijk niet alleen succes in Ede. In Bergen op Zoom werd eind vorig jaar een winkeldief gearresteerd, doordat ondernemers in de binnenstad elkaar via WhatsApp waarschuwden. Hetzelfde gebeurde onlangs in Goes.
Het zal niet lang duren voordat in heel Brabant een netwerk van WhatsApp-groepen is uitgerold. Want het gaat snel. Er is zelfs al buitenlandse interesse, zo vertelt wijkagent Van Roomen.
Buurtpreventie anno 2014"Het Belgische Essen ligt eigenlijk naast Roosendaal en de mensen daar kregen ook al lucht van ons idee. Ze hebben uitgesproken dat ze zich willen aansluiten. Waterbedeffect he. Dat duurt niet lang meer. Dit is buurtpreventie anno 2014 en ik verwacht dat het een enorme vlucht gaat nemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.