'Elke euro in schuldhulpproject Tilburg levert veelvoud daarvan aan besparingen op'

23 mei 2014 om 22:30
nl
In een vroeg stadium hulp bieden aan mensen die in de schulden dreigen te komen, betaalt zich dubbel en dwars terug. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan naar schuldhulpprojecten in drie Nederlandse gemeenten, waaronder Fix Op Your Life in Tilburg. Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken, schrijft dit vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Geschreven door

Mensen met grote schulden kloppen vaak pas aan bij de gemeente als de nood heel hoog is. Gemeenten doen er dus goed aan om te voorkomen dat het bij mensen zover komt.
Ordenen financiële situatieHet project Fix Up Your Life in Tilburg is gericht op jongeren. Zij worden geholpen bij het ordenen van hun financiële situatie en het werken aan hun toekomst. Doel is voorkomen dat zij vroegtijdig school verlaten, schulden opbouwen of in de criminaliteit belanden.
Uit het onderzoek blijkt dat iedere euro die in het Tilburgse project wordt gestoken de gemeente twee euro aan kosten bespaart. Ook de twee andere onderzochte projecten, in Amsterdam en Almere, boeken dergelijke resultaten.
Gebruikmaken van ervaringenDe staatssecretaris heeft vrijdag in de brief geschreven dat zij Nederlandse gemeenten oproept om gebruik te maken van de ervaringen van de drie projecten.
In Nederland hebben 452.000 huishoudens problematische schulden. Uit een onderzoek dat in 2012 werd gehouden bleek dat in Tilburg 1500 jongeren zware geldproblemen hebben. In het project Fix Up Your Life werken de gemeente, het ROC Tilburg en het jongerenwerk R-newt samen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.