'As overledenen gemengd in Crematorium Maaslanden Nieuwkuijk'

24 mei 2014 om 08:46
nl
In Crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk is as van overledenen gemengd. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. De crematieoven werd niet goed schoongemaakt, waardoor resten van de vorige dode werden verbrand met de volgende.
Geschreven door

Drie medewerkers van het crematorium hebben de misstanden volgens de krant aan de politie gemeld. Er zou in het crematorium gekort worden op de gasrekening en dat zou ten koste gaan van het crematieproces. DELA, de eigenaar van het crematorium, ontkent de beschuldigingen.
Geen onderzoekEen jaar nadat de medewerkers naar de politie waren gestapt, kwam het dossier bij het OM terecht. Het OM heeft een delegatie van DELA op bezoek gehad en daarna geconcludeerd dat de zaak niet strafrechterlijk onderzocht hoeft te worden.
Tegen de krant zegt hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen dat de procedures van DELA integer zijn en dat er een hele kleine kans is dat er as gemengd is. Ook wil Nieuwenhuizen volgens de krant niet dat een eventueel onderzoek van de recherche duizenden Nederlanders in onzekerheid zou dompelen over de as van hun geliefden.
'Geen aanknopingspunten'In een persbericht voegt Nieuwenhuizen daar zaterdag aan toe: "Het gasverbruik van het crematorium liet zien dat er geen sprake is geweest van gasreductie. Dit gegeven, met onder andere de onderbouwing van het crematieproces (door DELA, red.), heeft er toe geleid dat er geen strafrechtelijke aanknopingspunten meer waren om deze zaak verder in behandeling te nemen.."
Het OM heeft de gemeente Heusden, DELA en het ministerie gevraagd om aandacht en toezicht op de praktijken in het crematorium.
'Onnodig leed'De Eindhovense uitvaartorganisatie DELA zegt in een reactie zaterdag dat er door het NRC-artikel onnodig leed onder nabestaanden is onstaan. "Coöperatie DELA is geschokt door de beweringen van het NRC over asvermenging in crematorium Maaslanden. Er is uitvoerig en aantoonbaar onderzocht waarbij is vastgesteld dat er onvoldoende grond is voor beschuldiging van misstanden."
Op haar website heeft DELA een open brief geplaatst bestemd voor het tweetal dat de beschuldingen uitte. "U stelt dat wij slordig cremeren en dat asvermenging plaatsvindt. U heeft ons daarmee publiekelijk aan de schandpaal genageld. Daarmee stelt u dat wij de Wet overtreden en respectloos omgaan met overledenen. U heeft ons daarmee in onze ziel geraakt, onrust onder onze leden en leed onder nabestaanden veroorzaakt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.