Verscherpt toezicht na moord GGZ-patiënt Vladimir in Halsteren

24 mei 2014 om 09:19
nl
De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat scherper toezicht houden op de GGZ Westelijk Noord-Brabant. Bij psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren werd vorig jaar een patiënt gedood door een andere patiënt.
Geschreven door

De inspectie wil dat de GGZ meer maatregelen neemt, zo blijkt uit een rapport.
GGZ-kliniek Vrederust concludeerde dat ze het drama niet had kunnen zien aankomen. De inspectie is niet overtuigd van het verbeterplan van de GGZ en eist meer maatregelen. De psychiatrische deskundigheid moet beter worden ingezet.
Doodslag in het bosIn oktober vorig jaar werd GGZ-patiënt Vladimir in het bos bij de kliniek in zijn hals gestoken en gewurgd. De 29-jarige Mark L. uit Dinteloord kreeg hiervoor maandag vier jaar cel en tbs met dwangverpleging.
Het slachtoffer woonde niet meer bij Vrederust, maar stond nog wel onder begeleiding van de GGZ. Hij werd tot twee keer toe geweigerd toen hij kort voor zijn dood weer wilde worden opgenomen. Als de GGZ-instelling het slachtoffer niet zou hebben weggestuurd, was de moord volgens nabestaanden nooit gepleegd.
Moordenaar met toestemming naar buitenMark L. woonde nog wel bij de instelling. Hij verbleef op een gesloten afdeling en was met toestemming buiten de kliniek. Waarom de dader toestemming kreeg om de kliniek te verlaten is volgens de inspectie onduidelijk en de verantwoording van de kliniek is te vaag.
Dat het slachtoffer midden in de nacht werd geweigerd door de kliniek noemt de inspectie vanwege zijn voorgeschiedenis en het tijdstip 'betwistbaar'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.