Brabantse gemeenten moeten 7 miljoen euro betalen aan afvalverwerker Attero

24 mei 2014 om 12:44
nl
De Brabantse gemeenten moeten afvalverwerker Attero 7 miljoen euro betalen. Attero stuurde vrijdag een rekening, omdat gemeenten minder restafval aanbieden aan de afvalverwerker.
Geschreven door

"De rekening is verstuurd aan de zes gewesten in Brabant", vertelt woordvoeder Léon Dirrix van Attero. "Zij hebben contact met de gemeenten, die samen het bedrag van 7 miljoen euro betalen." Vrijdag was al bekend dat de rekening gestuurd was, maar toen wilde Attero het bedrag nog niet bekendmaken.
Niet genoeg afvalIn maart werd bekend dat Brabantse gemeenten een naheffing dreigden te krijgen omdat ze te weinig restafval leveren aan Attero. De gemeenten hebben lang geleden een contract gesloten met de afvalverwerker en moeten tot en met 2016 jaarlijks samen ten minste 510 kiloton (510 miljoen kilo) restafval aanbieden. Maar vanwege afvalscheiding wordt steeds minder restafval opgehaald.
De rekening die afvalverwerker Attero vrijdag aan de Brabantse gewesten stuurde, gaat om de afgelopen drie jaar. In 2011 ontving Attero voor het eerst te weinig restafval van Brabantse gemeenten. En ook in 2012 en 2013 werd de 510 kiloton restafval niet gehaald.
In gesprek"Attero gaat nu met elk gewest individueel in gesprek om te kijken of er een oplossing is", aldus de woordvoerder. In maart werd al een poging gedaan om tot een oplossing te komen voor de naheffing het afvalverwerkingsbedrijf, maar Brabantse gemeenten weigerden toen de schikking van afvalverwerker Attero.
Brabantse politici zijn niet te spreken over het beleid van de afvalverwerker. Attero (voorheen Essent Milieu) is nu nog eigendom van zes provincies en 116 gemeenten en wordt voor 170 miljoen euro verkocht aan investeerder Waterland. Onze provincie is met bijna 31 procent de grootste aandeelhouder. De gemeenten willen dat de opbrengst wordt gebruikt om de dreigende boetes te compenseren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.