Video

Mogelijk drie Brabanders in Europees Parlement, geen zetel 50PLUS en Toine Manders uit Asten

26 mei 2014 om 00:18 • Aangepast 22 november 2020 om 00:17
nl
De drie Brabantse kandidaten Cora van Nieuwenhuizen (VVD) uit Oisterwijk, Matthijs van Miltenburg (D66) uit Den Bosch en Lambert van Nistelrooij (CDA) uit Diessen lijken zeker van een zetel in het Europees Parlement. 50PLUS heeft te weinig stemmen gehaald voor een zetel in het Europees Parlement en dat is een domper voor lijsttrekker Toine Manders uit Asten.
Profielfoto van
Geschreven door

In de exitpolls leek 50PLUS nog een zetel te hebben behaald, maar in de voorlopige einduitslag is er geen plaats voor 50PLUS in Brussel.
Het CDA behaalt in de voorlopige einduitslag 5 zetels, eentje meer dan D66. De partij van Alexander Pechtold haalt weliswaar meer stemmen, maar doordat 50PLUS de kiesdrempel niet haalt gaat de restzetel naar de Christen-Democraten.
Lambert van Nistelrooij met voorkeursstemmen gekozenLambert van Nistelrooij komt waarschijnlijk, ondanks een zevende plek op de kieslijst, toch in het Europees Parlement. Hij kreeg 33.000 voorkeursstemmen en dat zou genoeg moeten zijn voor een zetel.

Wachten op privacy instellingen...

Goed nieuws is er ook voor Matthijs van Miltenburg van D66. Hij stond op plek vier op de kieslijst en lijkt zeker van een zetel in het parlement, tenzij anderen met voorkeursstemmen zijn gekozen. Cora van Nieuwenhuizen uit Oisterwijk lijkt een zetel te hebben binnengesleept voor de VVD. Zij stond op plaats twee en haar partij behaalde drie zetels.
Volgende week wordt bekend welke kandidaten daadwerkelijk in het parlement terecht komen.
Uitslagen bekendHoewel in Nederland donderdag al werd gestemd, bleef de uitslag van de verkiezingen geheim tot zondagavond elf uur. In andere Europese landen werd de afgelopen dagen en zelfs zondag nog gestemd. Daarom kon de uitslag niet donderdagavond al bekend worden gemaakt.
In Nederland ging zo'n 37 procent van de kiezers naar de stembus om 26 Nederlandse Europarlementariërs te kiezen. Zij worden binnenkort geïnstalleerd in het Europees Parlement in Brussel, tot aan de nieuwe verkiezingen in 2018.
Voor alle uitslagen per Brabantse gemeente, klik hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.