Video

Verkiezingen: Manders (50PLUS) baalt, Van Nieuwenhuizen (VVD) en Van Miltenburg (D66) tevreden

26 mei 2014 om 11:59 • Aangepast 24 april 2020 om 13:17
nl
"Dit is net Atlético Madrid. In de blessuretijd verliezen.'' 50PLUS-lijsttrekker Toine Manders reageerde zondagavond teleurgesteld op de uitslagen. Zijn partij zal geen zetel krijgen in het Europees Parlement. 50PLUS heeft met 3,7 procent net niet de kiesdrempel gehaald. "Over vijf jaar mag iemand anders het proberen."
Geschreven door

In de finale van de Champions League zaterdag kreeg Atlético in de 93e minuut een gelijkmaker om de oren, waardoor er een verlenging kwam. Uiteindelijk ging Real Madrid er met de winst vandoor.
Brabanders Matthijs van Miltenburg (D66), Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en Lambert van Nistelrooij (CDA) lijken wel zeker van een plek in het Europees Parlement.
Teleurgesteld, maar ook trots"We waren er heel dicht bij'', zegt Manders. Hij is er trots op dat de partij zoveel stemmen heeft gekregen. "Van nul naar 3,7 procent: Dat voelt toch wel een beetje als een overwinning. Dit was een gigantische prestatie voor zo'n kleine partij, maar ik had natuurlijk liever wat meer gehad."
"We hebben tot het einde mee gedaan in de verkiezingen. Het is jammer voor Brabant en de ouderen dat we het niet gehaald hebben, maar zo is de politiek nu eenmaal." Manders stelt dat 50PLUS klaarstaat voor de Tweede Kamer- en Provinciale Statenverkiezingen. "Dan gaat het lukken.''
Wat Manders, die sinds 1999 in het Europees Parlement zit, zelf gaat doen, daar gaat de oud-VVD'er over nadenken. "Ik verwacht dat ik voorlopig de politiek verlaat", zegt Manders tegenover Omroep Brabant. "Eerst ga ik een maand vakantie vieren, wat ik de afgelopen vijftien jaar heb gemist."
Ontwikkeling van economieDe verkiezingsuitslag pakt wel gunstig uit voor Matthijs van Miltenburg (Den Bosch) van D66. Hij stond op plek vier op de kieslijst en lijkt zeker van een zetel in het parlement. "Het is een grote opsteker dat we het meeste vertrouwen hebben gekregen van de kiezers", zegt Van Miltenburg. In theorie bestaat de kans nog dat de Bosschenaar alsnog naast een plek in het parlement grijpt, als anderen van de lijst met voorkeursstemmen zijn gekozen.
"Ik houd nog een kleine slag om de arm, maar ik verwacht niet dat dit nog gebeurt." Van Miltenburg wil zich in het parlement inzetten voor de ontwikkeling van de economie. "De economie moet over vijf jaar sterker zijn dan nu. Er moeten meer banen komen."
Cora van Nieuwenhuizen van de VVD lijkt ook een zetel te hebben binnengesleept. De Oisterwijkse stond tweede op de kieslijst van de VVD. Haar partij behaalde drie zetels. "Ik heb er zin in. Zoals het er nu naar uitziet ben ik gekozen", vertelt Van Nieuwenhuizen verheugd. "Hoeveel stemmen ik precies heb gekregen, weet ik nog niet. Maar afgaand op de eerste berichten ben ik goed uit de bus gekomen."
Net als Van Miltenburg wil Van Nieuwenhuizen zich sterk maken voor een toenamen van het aantal banen.
Voorkeursstemmen Van NistelrooijLambert van Nistelrooij is waarschijnlijk verzekerd van een plek in het Europees Parlement. Hij kreeg 33.000 voorkeursstemmen. Van Nistelrooij stond zevende op de lijst. "Het was blijkbaar een bewuste keuze van de Brabanders om op mij te stemmen", vertelt Van Nistelrooij. "Het gaat in Brussel om de banen van straks."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.