Eikenprocessierups rukt vroeg op dit jaar

26 mei 2014 om 12:40 • Aangepast 24 april 2020 om 13:17
nl
Ook in Brabant zijn nu al de eerste nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. Nog nooit eerder waren in mei al zo veel nesten gezien in heel Nederland. Dat komt door de zeer warme winter en het zeer warme voorjaar, zo meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups maandag.
Geschreven door

De eikenprocessierupsen kwamen dit jaar recordvroeg uit het ei. Door de aanhoudende hoge temperaturen hebben ook de rupsen zich snel kunnen ontwikkelen. Daardoor worden vanuit heel Nederland al de eerste eikenprocessierupsnesten gemeld, van Friesland tot Limburg. Daarnaast hebben veel rupsen zich verzameld om binnenkort nesten te vormen.
Aantal rupsen beduidend hogerHoewel het nog vroeg is om met zekerheid te stellen, lijkt het volgens het Kenniscentrum er op dat de eikenprocessierupsen dit jaar massaler voorkomen dan in voorgaande jaren.
De periode van heftige regens heeft geen invloed gehad op de ontwikkeling van de rupsen. De vroege nestvorming lijkt op de ontwikkeling van de rupsen in 2011, toen er ook een forse uitbreiding optrad.
BrandharenDe brandharen van de eikenprocessierups kunnen bij aanraking voor flinke overlast zorgen bij mens en dier. Het Kenniscentrum adviseert daarom om honden maar ook paarden en ander vee uit de buurt te houden van de nesten.
Ook moeten boomverzorgers extra alert zijn tijdens snoeiwerkzaamheden. Nu er al nesten worden gevormd, moeten eventueel spuiten tegen de eikenprocessierups per direct gestaakt worden om verwaaiing van brandharen te voorkomen.
Bij ontdekking van een nest van de eikenprocessierups wordt geadviseerd de gemeente en de eigenaar van de boom te waarschuwen. De gemeentes en provincies moeten van het Kenniscentrum al de komende week beginnen met inspectie van de bomen en eventuele nesten tijdig en professioneel verwijderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.