Rottende eenden en vissen in vijver Tilburg Noord: 'Niet te harden als de wind verkeerd staat' - Omroep Brabant
Video

Rottende eenden en vissen in vijver Tilburg Noord: 'Niet te harden als de wind verkeerd staat'

26 mei 2014 om 16:33 • Aangepast 22 november 2020 om 00:17
nl
In de vijver aan de Stokhasseltlaan in Tilburg sterven sinds enkele weken massaal eenden en vissen. Op verschillende plekken in de vijver drijven kadavers tussen andere rotzooi in het water.
Profielfoto van
Geschreven door

"Deze eend ligt hier al een week, de maden zitten er al op", vertelt Elly Stokkermans. Ze woont in één van de flats naast de vijver. "Vorige week zijn er ook al elf dode eenden en een lading vissen uit het water gehaald."

Wachten op privacy instellingen...

Jonge eendjes verdronkenWaarom de dieren sterven is niet helemaal duidelijk. De vijver is flink vervuild door afval en hij is lek. Het water staat in ieder geval een halve meter te laag. Daardoor is goed te zien dat de vijverfolie op veel plekken gescheurd is. "We hebben al trappetjes gemaakt voor de eenden", legt een andere buurbewoonster uit. "De kleintjes verzopen gewoon omdat ze niet meer op de kant konden komen."

Wachten op privacy instellingen...

Behalve het dierenleed stinkt de vijver ook nog eens. "Als de wind 's avonds verkeerd staat dan is het niet te harden op het balkon." En de bewoners denken ook aan gezondheidsrisico's. "Ik heb hier al een aantal kinderen weggestuurd die met stokken in het water aan het spelen waren. Het is gewoon te smerig", waarschuwt Elly Stokkermans. Een dame die haar honden uitlaat vreest voor de gezondheid van haar dieren. "Ze drinken wel eens van het water, ik hoop dat ze er niks van oplopen."
Renovatie kost tonnenBewoners zeggen massaal te klagen bij de gemeente over de situatie, maar volgens hen komt er geen structurele oplossing voor het probleem. Het liefst zouden ze zien dat de vijver helemaal gerenoveerd wordt. Volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg kost dat enkele tonnen.
De woordvoerder laat weten dat de gemeente op de hoogte is van het probleem en zoekt naar een oplossing. Een paar maanden geleden is een groot deel van de vissen al uit de vijver gehaald. Op korte termijn zal de rest van de vissen uit het water gehaald worden. Tot die tijd worden dode dieren worden weggehaald als er melding van gemaakt wordt.
'De achtertuin van de burgemeester'Wat er daarna met de vijver gedaan wordt, is nog niet bekend. Een boze man laat weten: "Ik vraag me af wat er zou gebeuren als dit zou gebeuren in de achtertuin van de burgemeester? We zijn een achterstandswijk en zo wordt ook met de vijver omgegaan door de gemeente." Elly Stokkermans is inmiddels een handtekeningenactie gestart om er meer vaart achter te krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.