Aanpak Marokkaanse probleemjongeren verloopt moeizaam in Brabantse steden

26 mei 2014 om 19:34
nl
Marokkaanse jongeren zijn in Brabant nog steeds oververtegenwoordigd als het om criminaliteit, voortijdig schoolverlaten, werkloosheid en uitkeringen gaat. De aanpak van de problematiek in 22 Nederlandse steden heeft niet de gewenste resultaten opgeleverd en dat noemt minister Lodewijk Asscher 'teleurstellend' in een brief aan de Tweede Kamer.
Geschreven door

In het rapport over probleemjongeren is alleen informatie te vinden over de Brabantse gemeenten Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Helmond, Roosendaal en Oosterhout.
PluspuntenEr waren in die steden wel wat pluspunten te noemen. Zo daalde het aantal Marokkaans-Nederlandse jongeren dat zonder diploma van school ging in Tilburg, Den Bosch en Oosterhout. Ze blijven oververtegenwoordigd maar de verschillen worden wel kleiner.
MinpuntenHet aandeel Marokkaanse jongeren dat verdacht werd van crimineel gedrag steeg de afgelopen jaren in vier van de zes Brabantse steden. Landelijk nam dit juist af. Alleen de Brabantse steden Eindhoven en Den Bosch doen het goed.
Alleen in Helmond hadden in 2013 minder Marokkaanse jongeren een uitkering dan in 2009. In de overige steden steeg het aandeel juist.
Alleen cijfersHet rapport over Marokkaanse risicojeugd noemt alleen de cijfers. Er is geen onderzoek gedaan naar de achterliggende oorzaken. Wel worden er mogelijke verklaringen genoemd.
Zo beginnen Marokkaanse kinderen vaak met een achterstand op de basisschool. Daar hebben sommigen de rest van hun schoolloopbaan last van.
Stevige aanpakHelemaal negatief is de minister niet. "We weten inmiddels meer over over de problematiek van Marokkaanse risicogroepen en welke aanpak werkt." Die kennis is gebruikt voor het nieuwe handboek voor gemeenten 'Maatwerk voor risicojongeren'.
Vanuit het Rijk en de genoemde gemeenten blijft er aandacht voor Marokkaanse probleemjongeren. Het kabinet zet bijvoorbeeld stevig in op het terugdringen van jeugdcriminaliteit, zo schrijft Asscher in zijn brief. Ook op andere terreinen wordt er volgens hem hard gewerkt. De minister verwacht op termijn betere resultaten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.