Video

Eis: drie jaar cel voor mishandeling Tilburgse peuter Fritzie

27 mei 2014 om 16:51 • Aangepast 22 november 2020 om 00:16
nl
Justitie heeft dinsdag drie jaar cel geëist tegen de 28-jarige Wander S. uit Tilburg die peuter Fritzie ernstig zou hebben mishandeld. De verdachte is de ex van de moeder van het meisje. Hij ontkent het dertien maanden oude kindje iets te hebben aangedaan. Of er ook nog een rechtszaak tegen de moeder van Fritzie volgt, is nog niet bekend.
Profielfoto van
Geschreven door

Justitie verdenkt Wander S. ervan dat hij Fritzie op 14 december zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht. Hoe dat gebeurde is niet duidelijk. Het meisje hield aan de ernstige mishandeling hersenletsel over. Ze zou half verlamd zijn en slechtziend.
Slijm uit haar mondjeDe moeder van Fritzie was niet aanwezig bij de zitting. Eerder verklaarde zij dat het op de ochtend van 14 december nog goed ging met haar dochtertje. Het meisje brabbelde en had gegeten en gedronken.
Tegen de rechter vertelde S. wat er volgens hem daarna gebeurde. "Ik ging me aankleden en toen ik terug in de kamer kwam lag Fritzie half op haar zijtje in de box. Er kwam slijm uit haar mondje. Toen ik Fritzie een jasje wilde aandoen, merkte ik dat het mis was."
De dreumes werd slap en zou haar hoofdje achterover hebben gegooid. Ook verloor ze nog veel meer slijm. Er ontstond paniek. De verdachte reanimeerde het meisje.
'Toen Fritzie ontwaakte zei ze papa'"Ik heb niks gedaan. Ik ben rondom de ziekenhuisopname zes weken bij haar geweest. Toen ze wakker werd zei Fritzie 'papa' tegen mij."
De verdachte is overtuigd van zijn onschuld: "Ik zit al zestien maanden in voorarrest. Terwijl Fritzie's moeder vrij is, belachelijk!"

Wachten op privacy instellingen...

Het meisje zou vaak vallenFritzie zou volgens de man vaak zijn gevallen toen ze leerde lopen. Zo zou ze zijn gevallen met haar hoofd op de rand van de tafel, tegen een stoel, tegen spijlen van het bedje en tegen spijlen van de box. Wander S.: "Het was om het zo te zeggen nogal een 'lomp' kind."
Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is het niet aannemelijk dat die eerdere valpartijen voor het ernstig hersenletsel van de peuter zorgden. Ook vindt het NFI het onwaarschijnlijk dat de verwondingen die het meisje op 14 december opliep, zijn veroorzaakt door een ongeluk.
Zwaar geweld Justitie is ervan overtuigd dat Wander S. zwaar geweld heeft gebruikt en dat Fritzie daardoor het letsel opliep. Dit zou zijn gebeurd toen de moeder van Fritzie de kamer uit was om haar tanden te poetsen.
Verder zegt justitie dat de moeder van Fritzie vaak met het kind bij de huisarts kwam voor kleine dingen als darmkrampjes. Volgens de offcier van justitie had Fritzie nadat Wander S. in haar leven kwam, vaak blauwe plekken tijdens die doktersbezoeken.
Advocaat Willem Remie stelt dat er geen bewijs is dat Wander S. Fritzie mishandeld heeft en wil vrijspraak.
Bloedingen onder hersenvliesDe zwaargewonde Fritzie werd in december 2012 door zijn moeder naar de huisarts gebracht. Het meisje was ernstig mishandeld. Ze had bloedingen onder haar hersenvlies.
De politie pakte in januari vorig jaar eerst de 26-jarige partner van de vrouw op. Later die maand werd de moeder van Fritzie gearresteerd. Ook zij wordt nog steeds gezien als verdachte.
Uitspraak De eis tegen Wander S. is drie jaar met aftrek van de tijd dat de verdachte al in voorarrest zit. De rechter doet op 24 juni uitspraak.
Daarna wordt duidelijk of er ook een rechtszaak tegen de moeder volgt.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.