'Elk weekend zo'n acht kilo speed door riool in Eindhoven'

27 mei 2014 om 14:30
nl
Dat er in onze bossen en buitengebieden regelmatig vaten met drugsafval worden gedumpt is inmiddels bekend, maar ook de Brabantse riolen raken vervuild. Dat zegt onderzoeker Pim de Voogt van het Nederlands wateronderzoeksinstituut KWR.
Geschreven door

In 21 landen is het rioolwater onderzocht. Daaruit blijkt dat Eindhoven 'xtc-hoofdstad' van Europa is. Daarnaast gaat er in een gemiddeld weekend ongeveer acht kilo speed door de rioolwaterzuiveringsinstallatie van de stad, onder andere via urine van gebruikers. Dat is tien keer hoger dan gemiddeld.
Volgens De Voogt heb je voor zo'n hoeveelheid 80.000 pillen nodig. De amfetamine in het riool kan dus nooit alleen van de urine van drugsgebruikers afkomstig zijn.
Drugslabs"Ons vermoeden is dat hierbij ook dumpingen een rol spelen. Als iemand met een drugslab vermoedt dat de politie voor de deur staat, zou het kunnen dat de voorraad aan pillen door de wc gespoeld wordt", vertelt De Voogt. "Of als de spullen van het lab schoongemaakt worden, komen die stoffen natuurlijk ook in het riool terecht."
De onderzoeker zegt dat die resultaten bevestigen dat er vrij veel drugslabs in het zuiden van het land zitten. "Dit is in Eindhoven meer het geval dan in bijvoorbeeld Utrecht of Amsterdam", zegt hij.
Drinkwater"Wat betreft xtc weten we zeker dat een gedeelte van de stoffen in het riool van dumpingen komt, bij speed hebben we een duidelijk vermoeden." Overigens komen de stoffen niet in het drinkwater terecht. "Dat is helemaal schoon, ook het water dat uit de Maas komt", aldus de Voogt.
Martin Bouwman van Waterschap de Dommel, het rioolwaterzuiveringsbedrijf voor Eindhoven, kan dat beamen. ''Het water dat onze zuiveringsinstallatie verlaat, wordt erg verdund met het water uit de Maas en de Biesbosch. Wat de gevolgen zijn voor de natuur is niet bekend. Dat is nooit onderzocht.''
Veel drugssoorten in Nederlandse riolenIn de Nederlandse riolen zijn niet alleen veel sporen van xtc en speed te vinden. Het KWR merkte verder op na het onderzoek dat er ook relatief veel cocaïne en cannabis in Eindhoven wordt gebruikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.