Video

Tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Frank R.

28 mei 2014 om 15:00 • Aangepast 22 november 2020 om 00:15
nl
In de de geruchtmakende rechtszaak tegen zedenverdachte Frank R. uit Cuijk heeft justitie woensdag tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Een zware eis die volgens persofficier van Justitie, Pieter van Rest, nodig is omdat de zaak op de slachtoffers een geweldige impact heeft gehad en nog altijd heeft. Op 3 juli is de uitspraak.
Profielfoto van
Geschreven door

De zwaarste vorm van tbs is volgens hem geëist omdat de maatschappij 'maximaal beveiligd moet worden tegen Frank R.'
Om kwart over tien begon de Officier van Justitie met haar requisitoir waarin de gruwelijke verhalen van zijn slachtoffers uitgebreid aan bod kwamen. Frank R. keek hierbij consequent stoïcijns voor zich uit.

Wachten op privacy instellingen...

Behalve van grooming wordt Frank R. verdacht van verkrachting, verleiding, ontucht met minderjarigen, onttrekking van een minderjarige aan het gezag en het maken en bezitten van kinderporno. "Ik kan alleen maar mijn excuses maken en zeggen dat ik meen wat ik zeg", aldus Frank R. "Ik weet echt wel wat er speelt. Het heeft mij vaak geraakt."
Schadevergoeding gevraagdDe meeste meisjes werden door Frank R. aangezet tot webcamseks. In zeker elf gevallen is het tot lichamelijk contact gekomen. Meerdere slachtoffers hebben om een schadevergoeding gevraagd. Bedragen van tienduizend euro komen woensdag in de rechtbank voorbij.

Wachten op privacy instellingen...

In de eis heeft justitie niet alleen rekening gehouden met de zaken van de slachtoffers die aangifte hebben gedaan tegen Frank R., maar ook met de slachtoffers die dit niet deden. Rond twaalf uur begon de advocaat van Frank R., Tjalling van der Goot, aan zijn pleidooi.

Wachten op privacy instellingen...

Van der Goot gaf aan de onderbouwing voor de eis van tien jaar gevangenisstraf te missen. "Waarom tien, waarom niet vier of vijftien", vroeg hij zich af. Hij haalde vervolgens een andere zaak aan die wel heel erg lijkt op die van Frank R. De straf in die zaak was vier jaar cel. Hij pleitte dan ook voor vier jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden.
'Te complex'Dat is een mildere vorm van tbs dan justitie eerder woensdag eiste. De advocaat wil namelijk niet dat 'automatisch' voor tbs met dwangverpleging wordt gekozen omdat de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen moeilijk doet over opname van Frank R. omdat zijn problematiek 'te complex' zou zijn.
Voor de behandeling van de rechtszaak zijn vier dagen uitgetrokken. Vorige week woensdag en donderdag werden de 21 zedendelicten waarvoor Frank R. terechtstaat inhoudelijk besproken. Vrijdag kamen enkele deskundigen aan het woord en hebben enkele slachtoffers een verklaring afgegeven achter gesloten deuren. Woensdag komen zijn advocaat Tjalling van der Goot en justitie aan het woord. In de rechtszaal zijn woensdag ook een aantal slachtoffers van Frank R. aanwezig
Twitter & Dossier Frank R. Omroep Brabant volgt de zedenzaak Frank R. op de voet. Volg woensdag verslaggevers Rob van Kaathoven, Bert van Doorn en Rogier van Son op Twitter voor het laatste nieuws over de zaak.
Lees alles over de zedenzaak Frank R. in ons dossier: omroepbrabant.nl/zedenzaakcuijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.